Bio-uitstapje naar Mechelen

Wanneer ik afspreek met Athena, heeft dat vaak nogal wat voeten in de aarde. Zo ook deze keer.
Initieel zouden we naar Antwerpen gaan om aldaar onze favoriete juwelenwinkel te plunderen (en onze buit netjes te betalen, uiteraard), maar net op de dag van onze afspraak werd er in Mechelen een heuse foodmarket georganiseerd onder de naam ‘Mercado‘  in de Oude Vleeshalle en dat konden we toch niet aan ons laten voorbijgaan? We overwogen nog ons bezoek aan Mechelen te combineren met een treinrit naar Antwerpen maar dat leek me toch een beetje megalomaan en bewaren we dus met plezier voor een volgende keer.

#foodmarket in dit prachtige gebouw met allerlei eet- en drankkraampjes 👌 Superleuk en zondag ook nog hele dag! #mercado #mechelen #seemymechelen

Door het mooie weer was er heel wat volk op de been, maar in de donkere, besloten ruimte die de Oude Vleeshalle eigenlijk is, was het snikheet. Eigenlijk was de locatie te klein gekozen voor én zoveel kraampjes én zoveel volk op elkaar geduwd. Er was vanalles te eten (pannenkoeken, quiches, chocolade, geitenkaas, foccaccia’s) en te drinken (cocktails, gin, wijn, bier) maar onze aandacht ging vooral naar de standjes van de lokale groenteboeren.
Deze zag er in eerste instantie zeer interessant uit met een wekelijks groente- en/of fruitpakket met bijbehorende infomail, maar toen we hem aan het einde van zijn uitleg vroegen of alles bio was, reageerde hij zeer bot met “Bio? Wij zitten al generaties in het vak, en bio, dat kennen wij niet.”
“Een simpele ‘nee’ was al genoeg geweest, al zou meegaan met uw tijd u en de volksgezondheid anders ook wel deugd doen.” Zei ik niet; we knikten beleefd en liepen door naar het volgende kraam.
Hier fungeren ze niet enkel als bioboerderij maar tegelijk ook als sociale werkplaats. Je kan de oogst kopen in hun hoevewinkel of via een abonnement op groentepakketten.
Biobuur biedt wekelijks biologische groente- en fruitpakketten aan. Ik zou mij meteen hebben ingeschreven ware het niet dat ik in Leuven woon en ze enkel Mechelen aandoen, natuurlijk, anders zou hun concept lang niet meer zo duurzaam zijn. Jammer dat er bij ons niet zo’n simpel systeem bestaat; de buurderij is het enige alternatief maar kan nog een pak ecologischer!

#blotebenenweer in september ☀️ #indiansummer ❤️

Mechelen is sinds mijn studententijd daar opengebloeid tot een fijne, aangename stad om rond te wandelen, leuke winkeltjes binnen te springen of een theetje te drinken in een hippe koffiebar. We wandelden wat rond, deden een paar winkeltjes (zoals dit, waar we geïntrigeerd raakten door de 99% biologische verzorgingsproducten; op termijn wil ik graag al mijn zalfkes en zeepjes vervangen door ecologische en biologische producten dus dit komt zeker mee op de lijst!), dronken een glaasje cava (of twee) op een terrasje en er werd vooral veel gebabbeld.

Gewoon een fijn dagje, het zonnetje, een goed gesprek, méér heeft een mens toch niet nodig om gelukkig te zijn?

En u? Kwam u al eens in Mechelen?

15 thoughts on “Bio-uitstapje naar Mechelen

  1. Ik studeerde er, zat er op kot en toen ik er een lief leerde kennen heb ik er zelfs een dik jaar gewoond. -tot we een ander samenplekje vonden- Vind het nog steeds een fijne stad en kom er regelmatig.

  2. ja hoor. Mijn schoonzus woont in een deelgemeente van Mechelen en ze zijn er ook getrouwd. Tijdens de lokale marktdag waardoor we een klein beetje bijna op marktkramers gereden hebben-oeps-sorry Mechelen.

    1. Ja, op zaterdag is het markt in Mechelen. Wij zijn ook op een zaterdag getrouwd, daardoor was enkel de dichte familiekring aanwezig op het stadhuis. We hadden hun nummerplaten laten noteren om te parkeren op het stadhuis. Anders is het er op marktdag een hel🙂.

  3. Ja hoor, want ik woon daar😀. Op de Mercado ben ik jammer genoeg niet geraakt, omdat ik dus op vakantie ben. Ze hebben nu een petitie opgestart om van de Vleeshalle definitief een Mercado te maken. Het is alleszins een prachtig gebouw, maar kan mijn voorstellen dat het er wat te druk en te warm was.

  4. 2 weken geleden ben ik in Mechelen geweest voor de mensenrechtenwandeling (voormiddag) en Caroluswandeling (namiddag). Ik vind Mechelen best wel een mooie en aangename stad.

  5. Wij waren een paar jaar geleden een weekendje in Mechelen en dat is ons toen erg goed bevallen. Minder toeristisch dan de andere Belgische steden maar zeker genoeg te zien en te beleven. Vooral die pandjes met die trappetjes zijn prachtig om te zien.

Reacties zijn gesloten.