Recept van de maand: courgettegalore

Het was te voorspellen dat het recept van de maand in het midden van het courgetteseizoen courgettes zou hebben in de hoofdrol. Twee jaar geleden postte ik al eens een aantal (al dan niet ‘gezonde’) courgetterecepten. Maar omdat smaken veranderen en ik nu mijn eigen tuin heb met een shitload aan courgettes elke week, moet ik noodgedwongen heel erg creatief zijn in de keuken om die weggewerkt te krijgen.
Ik zet de drie tot nu toe lekkerste receptjes op een rijtje, en eigenlijk hadden het er nog véél meer kunnen zijn want courgettes zijn zó veelzijdig en zó lekker!

Drie om van de week op te eten, drie om in te vriezen en drie voor in de soep. #courgettegalore
De gemiddelde oogst per week.

Courgettegeitenkaaslasagne

Een superlekker veggiegerechtje dat bovendien poepsimpel is om te maken…

  • Maak een simpele tomatensaus: snipper een kleine ui fijn en fruit in een scheut olijfolie samen met een teentje geperste look. Doe hier twee blikken tomatenblokjes met basilicum bij (of zonder basilicum mag ook, dan kan je afkruiden zoals je wil) en laat een kwartiertje pruttelen op een middelmatig vuur. Voeg er tot slot een potje rode pesto bij.
  • Maak intussen een kleine courgette schoon. Schillen hoeft in principe niet. Snijd in schijfjes van maximaal een halve centimeter dik.
  • Snijd ook een geitenkaasrolletje in schijfjes, die mogen wel wat dunner – je moet er zeker één laag mee kunnen vullen.
  • Lepel een bodempje saus in een ovenschotel en leg hierop een eerste laag courgetteschijfjes, gevolgd door een laagje tomatensaus, gevolgd door de schijfjes geitenkaas, gevolgd door saus, gevolgd door laagje courgette, en tot slot het laatste laagje saus.
  • Verkruimel hierover een stuk fetakaas.
  • Dek af met zilverpapier en zet een half uur in de oven op 150°. Dan mag het zilverpapier eraf en zet je nog tien minuutjes onder de grill (tot de feta goudbruin kleurt).

Wij aten hier twee keer van: de eerste avond 2/3 van de schotel, en de volgende avond de overschot met andere groenten erbij. Kan perfect en het was twee keer smullen!

Dit is een superlekkere 'lasagne' geworden van schijfjes #homegrown courgette en geitenkaas, een pittig tomatensausje, en het geheel bestrooid met een restje feta. 🍴 En het goeie nieuws: er is nog een portie voor morgen! 😄🎉 #vegg

Pittige courgettesoep

Courgette is in de eerste plaats gekend als vulgroente: om bij in de soep te gooien, of fijngesneden in uw spaghettisaus. (Zo werd deze fantastische groente alleszins enkel en alleen gebruikt in het Ouderlijk Huis.) Maar je kan ook perfect soep maken van enkel en alleen courgette als groente.

  • Snijd een ui in grove stukken en fruit in een scheut olijfolie samen met een theelepel curry, een theelepel paprikapoeder en een geperst teentje look.
  • Maak intussen de courgette(s) schoon – ik gebruikte er drie voor een pot soep van ongeveer 2l. Verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes. (Schillen is aan te raden als de courgette een paar dagen geleden geoogst werd en je mixer al wat botter is, want anders kan je kleine stukjes schil krijgen in de soep.) Gooi bij in de pot en laat een tiental minuutjes stoven.
  • Voeg water toe tot de courgettes net niet onder staan. (Want vergeet niet: een courgette bevat van zichzelf al héél veel water, en ik heb mijn soep graag wat dikker.)
  • Doe er een overeenkomstig aantal bouillonblokjes bij en laat een half uur zachtjes koken, tot de courgetteblokjes zacht zijn. Mix de soep glad en kruid af met peper, extra curry en paprika naar smaak.

Gele soep in de maak. ☀️ #courgette #homegrown #homemade #soep #soup #mealprep #healthylife #puureten #seizoensgroenten

Courgetteschijfjes met tomaat

Dit is het ideale zomerse bijgerecht. Een goei stukje vlees, of gebakken patatjes erbij… duimen en vingers!

  • Maak twee handenvol bonen schoon en kook beetgaar, dat duurt zo’n 10 à 15 minuten, ook afhankelijk van de soort. Giet af onder koud water en snijd in hapklare stukjes (van 1 à 2cm).
  • Snijd een kleine courgette in flinterdunne schijfjes. Bak ze op een middelhoog vuur met een beetje olijfolie in een antikleeflaagpan, kruid af met peper, oregano en een teentje geperste look. Draai af en toe om tot ze wat crispy’er beginnen worden.
  • Intussen snijd je een tomaat (of twee, naargelang de grootte) in schijfjes, of blokjes. Doe die bij de courgetteschijfjes in de pan, gevolgd door de bonen. Roer nog eens om zodat de smaken door elkaar lopen.

Et voilà, ge zijt aan het eten.

Gebakken patatjes 😍 met boontjes, tomaat en courgetteschijfjes met look 🍅 #currentlyeating #foodstagram

En u? Wat doet u met een courgette of belandt die eigenlijk nooit in uw keuken?

13 thoughts on “Recept van de maand: courgettegalore

  1. Mmm, dat ovengerecht ziet er veelbelovend uit! Ik ga dat recept eens voorstellen aan de kok bij ons thuis😉. Wij hebben een lekker gerechtje liggen van de Weight Watchers met courgette, waarbij je cannelloni vult met een mengsel van courgette, ricotta en geitenkaas. Zo lekker!

    1. Mmm canneloni! Klinkt lekker seg! Alleen eet ik geen pasta….. Ik moet dringend een alternatief vinden voor canneloni want damn, dat at ik toch wel graag!

  2. Ah tiens, pesto in de tomatensaus, daar had ik nog niet aan gedacht. Mijn vriezer raakt goed vol met courgette ook nu.
    Mijn all time favourite blijft nog altijd spekblokjes, courgette en tomaat in een kom en daar bovenop wat kabeljauw leggen en na 7 minuten eens omdraaien. Ik blijf het heerlijk vinden en nog weinig afwas ook want alles gaat gewoon op een hoop. Het staat hier voor eind deze week ook weer op de weekmenu🙂

  3. Bedankt om deze recepten/inspiratie te delen🙂
    Ik heb vorige week een quiche met courgette en ricotta gemaakt en volgende week wil ik een quiche met courgette en aubergine.

  4. Waaaah, klinkt zo lekker allemaal!

    Ik heb ooit eens een chocoladecake met courgette gemaakt… iedereen vond dat gek, maar na een stukje geproefd te hebben waren ze toch allemaal overtuigd. :- )
    Ook courgettekoekjes met feta en munt vind ik superlekker!

Reacties zijn gesloten.