#projectimdb #projectDisney Update juli 2016

IMDB top 250

Stand van zaken IMDB: 4/25
De volledige lijst vind je hier.

We kunnen kort zijn: ik keek geen enkele film. Mijn grootste probleem blijft dat een aantal van de films gebaseerd is op een boek, en ik ben zo iemand die dan per se eerst het boek wil lezen. Ik ben intussen begonnen in Psycho, dus die film plan ik binnenkort te kijken. En dan zou ik eigenlijk gewoon moeten ‘vergeten’ dat andere misschien ook op een boek zijn gebaseerd, en die ook gewoon kijken, als ik nog ergens wil raken van ’t jaar.

Disney

Stand van zaken Disney: 7/59
De volledige lijst vind je hier.

31 – The little Mermaid (1989)

Ariel is zestien en de jongste dochter van Triton, koning van de zee. Ze heeft meer dan normale interesse in de mensenwereld, die nochtans strikt verboden terrein is voor het zeevolk. Op een dag ontmoet ze een knappe mensenprins terwijl ze hem redt van een schipbreuk en ze wordt halsoverkop verliefd. Haar vader is woedend als hij het ontdekt en ze vlucht naar de zeeheks, die haar in ruil voor haar stem en haar ziel mensenbenen en het hart van haar prins belooft.

Ariël de kleine zeemeermin moet ik als kind meerdere keren gezien hebben want anders dan bij Sneeuwwitje kende ik hier tot mijn verwondering nog heelder scènes nagenoeg uit het hoofd. Ik keek de film in het Engels (en als kind, dat spreekt, in het Nederlands) en ken de tekst van de Nederlandse liedjes niet meer helemaal waardoor ik niet kon ‘meezingen’ en dat is wel jammer, wat de nostalgie betreft.
Toen ik wat ouder was en de tekenfilms zo langzaamaan ontgroeide, las ik het oorspronkelijke sprookje waarop deze film werd gebaseerd. Dat gaat ongeveer zo, en nu – vijftien jaar later – herinner ik me nog altijd de scène (in mijn hoofd) waarin de zeemeermin oplost tot schuim in de zee. Afschuwelijk vond ik dat en het heeft sindsdien de Disney-versie overschaduwd.

Want de film is natuurlijk één en al kleur en happy ending en goede lessen: altijd naar papa luisteren, niet met slechteriken omgaan ook al beloven ze je mensenbenen, en tóch je hart volgen en de prins van je dromen trouwen. Voilà.

En u? Was u fan van schattige Botje of van semi-stoere Sebastiaan?

12 thoughts on “#projectimdb #projectDisney Update juli 2016

  1. Mijn meiden zijn nooit zo van de disneyfilms geweest, dus ik zag er niet veel.

    Keek vorige week wel ‘Room’ met mijn oudste dochter. Prachtige film vond ik.

  2. Ik was er als kind helemaal gek op. Mijn beste vriendin noemde haar konijn Botje en ik kon een goede imitatie van de stem van Sebastiaan doen. Het origineel is inderdaad een pak minder leuk…

  3. Ach jeetje dit is wel echt jeugdsentiment hoor🙂 ‘Dit is mijn wens, net als een mens bij jou te zijn….’ ow wat vond ik dat toch altijd een waanzinnig mooi liedje❤

  4. Sebastiaan for the win! Als is Botje inderdaad ook wel heel schattig…
    Als ik het mij goed herinner is er een scène waarin Sebastiaan Ariël toont hoe ze moet kussen en zijn lippen tuit. Mijn vader kon dat fantastisch nadoen, hilarisch vond ik dat als kind🙂

Reacties zijn gesloten.