Recept van de maand: chocolate chip cookies

Vroeger kon ik gerust een heel pak New Yorkers van den Aldi in één keer opeten: knapperige koekjes met stukjes chocolade erin. (Nu zou ik dat waarschijnlijk nog steeds kunnen, maar hun uitgebreide koekjes- en snoepjesassortiment is één van de redenen dat we niet meer in de Aldi komen. Eigen veiligheid enzo.)
Gelukkig bestaan er ook van dit soort koekjes ‘gezondere’ recepten zonder gluten of geraffineerde suikers. Ik vond dit en vertaalde het naar grammen (want werken met een weegschaal is nog steeds duuzend keer makkelijker en afwasvriendelijker dan met die cupmaatjes).

En voor wie niet standaard amandelmeel of kokosbloesemsuiker in huis heeft maar liever met klassieke ingrediënten werkt, kan ik nog steeds deze superlekkere M&M-koekjes aanraden!

2016-03-27 13.26.12
Een goeie meezing-cd op de achtergrond kan al eens helpen bij het bakken.

Ingrediënten (15 à 20 koekjes)

 • 100g kokosolie (gesmolten)
 • 250g amandelbloem
 • 75g kokosbloesemsuiker
 • 30g arrowroot
 • 1 ei
 • 100g chocolade (zo puur mogelijk)

Bereiding (20 min + 20 min oventijd)

 • Klop het ei apart los. Dat hoeft niet erg lang te zijn; een minuutje (maximaal twee) is in principe genoeg.
 • Weeg de amandelbloem, de kokosbloesemsuiker en de arrowroot tesamen af in een grote mengkom en meng onder elkaar met een deeglikker.
 • Voeg hierbij de gesmolten kokosolie en het losgeklopte ei, en meng verder onder elkaar met de deeglikker tot je een ietsje plakkerig koekjesdeeg krijgt.
 • Verwarm de oven voor op 175°C.
 • Snijd/breek de chocolade in kleine stukjes, zeker niet té groot want het koekje moet makkelijk eetbaar blijven. Meng de stukjes goed onder de rest van het deeg.

2016-03-27 13.53.29

 • Schep telkens een eetlepel deeg uit de kom en rol dit eerst tot een bolletje zodat het stevig aan elkaar plakt. Duw het dan plat(ter) op een met bakpapier bedekte ovenplaat. De koekjes worden niet groter tijdens het bakken dus je kan nu kiezen hoe groot je ze zelf wil.
 • Schuif de plaats voor 15 à 20 minuutjes in de oven – de exacte tijd hangt af van oven tot oven. Ze moeten niet bruiner worden, want dan zijn ze te hard. Hou de onderkant in de gaten; als die begint te verkleuren, is het hoog tijd.
 • Laat de koekjes na het bakken afkoelen, tot de chocolade weer gestold is. Ik vind ze persoonlijk zo lekkerder 🙂

Ze zijn ook ideaal om cadeau te geven, al is het voor mensen die zelden suikerloze koekjes eten even aanpassen aan de smaak.

2016-03-27 15.27.08

16 thoughts on “Recept van de maand: chocolate chip cookies

 1. Eén van de grootste leugens van de superfoodindustrie is wel alles dat met kokos te maken heeft. Kokosbloesemsuiker is chemisch gezien quasi exact hetzelfde als onze witte tafelsuiker. De glycemische index is dan ook zo goed als gelijk – voor zo’n 80 % sucrose, de rest fructose en glucose. Erg, erg ordinaire suiker dus, zonder verder fantastische voedingswaarde, voor een tienvoud van de prijs.

  Kokosvet is dan weer gewoon puur verzadigd vet. Deze koekjes zijn dus niet gezonder of ongezonder dan dezelfde koekjes, gemaakte met echte boter en witte tafelsuiker, vrees ik.

  Er is trouwens niets mis met koekjes eten, zolang je dat bewust en met mate doet. Door de superfoodindustrie denken mensen nu echter snel dat het koekje, cakeje, stukje taart dat ze eten wel bijna als stuk fruit moet tellen. dat is dus niet zo.

  1. Dat was deze week ook nog op ‘Over Eten’ dat kokosbloesemsuiker helemaal niet gezonder is dan witte suiker. Ook agavasiroop, esdoornsiroop e.d. trouwens niet, want dat met de glycemische index telt enkel als je deze natuurlijke suikers in hun pure vorm consumeert en dat doen we quasi nooit. Natuurlijke suikers bevatten enkel meer mineralen, maar die haal je sowieso al uit groenten en fruit. Dus daar werd idd ook gezegd dat je dan even goed witte suiker kon gebruiken :-). Dat van die agavesiroop, esdoornsiroop … was geen nieuws voor mij. Van kokosbloesemsuiker had ik tot woensdag nog niet gehoord.

  2. Ik ben ook tot dat inzicht gekomen.. Heb nochtans een hele tijd geloofd dat al die ‘speciale’ suikers (agavesiroop, honing, noem maar op) gezonder (en zelfs een tijd gezond!) zijn, maar dat is gewoon een kwestie van goeie reclame maken om uw spul verkocht te krijgen. Enkel de suiker in fruit is gezond… Punt. Alleen van kokosolie dacht ik wel nog dat het gezonder was dan boter 🙂

   1. Je bent niet alleen hoor. Ik heb dat ook lang geloofd. We zijn allemaal zo verzot op zoet dat we gewoon ook vooral hopen, denk ik. Het zou heel gemakkelijk en leuk zijn. Maar het is dus niet zo. Ik vind het vooral moeilijk om terug te schroeven op suikergebruik. Voor mijn gewicht hoef ik dat niet te doen en ik ben ook niet verslaafd aan suiker, maar ik wil ook graag gezond leven. Als je dan ziet in wat ze dat allemaal draaien. Echt in alles wat je koopt, zit het in. En als je bv. bij de beenhouwer of gespecialiseerde winkeltjes koopt, dan weet je het soms gewoon niet. Want daar staan geen ingrediënten op wat je koopt. Erg lastig!

    1. (Ik denk dat mijn vorige reactie verloren is gegaan.)

     Dat is dus niet zo, van die suikers in fruit. Daarmee houd je evengoed je suikerverslaving in stand. Er zitten wel veel vezels in, wat fruit heel gezond maakt, maar het effect op je bloedsuikerspiegel is net als dat van gewone witte suiker op pakweg een pannenkoek, een kleine piek, die dan weer in elkaar zakt, waardoor je naar suiker gaat snakken.

     Wil je die suikerverslaving echt eronder krijgen, is minder fruit eten dus gewoon de oplossing. Niet vijf, zes stukken per dag zoals mensen op dieet vaak doen, maar twee, drie.

     1. Ik lees en hoor overal andere dingen over suiker en andere dingen, over wat wel en niet gezond is. Je kan het volgens mij gewoon nooit zeker weten want om de vijf botten komt er een nieuw ‘onderzoek’ uit dat weer iets anders beweert. Ik denk dat het belangrijkste is om te luisteren naar jouw lichaam, naar wat dat nodig heeft. Ik zou mijn fruit ’s morgens niet kunnen missen bijvoorbeeld. Andere mensen hebben brood nodig om de tijd tot de lunch door te komen. Zolang jij je daar goed bij voelt… Allemaal prima,toch?

    2. Qua vlees kan ik je deeleenkoe aanraden, die gooien er niks in en al zeker geen suiker. Maar idd alle blikvoeding, beleg, overal kappen ze het in… Gaan leven met 0% suiker is dus bijna onmogelijk!

Reacties zijn gesloten.