Recept van de maand: asperges met een kokosradijzenzalmsalsa

Ik kon mij niet houden: eens het april is en dus officieel lente, de bloesems hangen aan de bomen en de magnolia’s wisselen hun bloemen voor lichtgroene blaadjes, dan hoor ik enkel nog de lokroep van mijn favorietste lentegroente. En aangezien wij nu eenmaal in het Westen wonen waar men groenten kweken in verwarmde serres niet schuwt, waren er in de Colruyt al te vinden. Ik kocht meteen een kilo. Met het grootste deel maakte ik soep, die superlekker is met gerookte zalm erbij, ik zeg het maar. Want asperges en zalm dat is een match made in heaven.

Het was een beetje zoeken naar een koolhydraten- en vooral lactosevrij recept want de meeste mensen eten asperges met een room- of kaas- of botersaus zodat je de asperge zélf nog amper proeft, maar kom, ieder z’n smaak hé.
Dus toen ik op dit receptje botste, had ik niet veel overtuiging nodig.

Ingrediënten (2 personen)

  • 8 witte asperges (Je kan ook groene gebruiken, dan zul je er wat meer nodig hebben gezien die meestal wat schraler uitvallen dan witte. Groene zijn bovendien makkelijker schoon te maken want die hoef je niet te schillen!)
  • 200g zalmfilet
  • een handjevol radijzen
  • 1 lente-ui
  • een handjevol verse koriander
  • een handjevol verse bieslook
  • een handjevol verse peterselie
  • 200ml kokosmelk (Liefst zonder bewaarmiddelen en al die troep – eigenlijk is de beste die van Go Tan waar enkel water en kokos in zit, en je vindt die bijvoorbeeld bij Carrefour.)

Lentebordje ️ Asperges met in kokosmelk gemarineerde zalm met radijs, lente-ui, koriander en bieslook. 👌 #paleo #paleodiner #healthylife #healthydinner #gezondeten #gezondleven #glutenvrij #glutenfree #glutenvrijdiner #glutenfreedinner #seizoensgr

Bereiding (30 minuten)

  • Snijd het vel van de zalm (als dat er is). Het vel van een rauwe zalm is namelijk niet te eten zo taai. Snij vervolgens de zalm in kleine blokjes en doe ze in een kom.
  • Maak de radijzen en de lente-ui schoon en snipper ze fijn. Doe ze bij in de kom.
  • Knip of snijd de verse kruiden zo fijn mogelijk en doe ze bij in de kom.
  • Meng dit alles met kokosmelk en olijfolie naar smaak – wil je graag een echt sausje-sausje, dan doe je er meer kokosmelk bij.
  • Zet even in de koelkast om te laten ‘trekken’. Je kan je vis zo’n twee uur laten marineren in de kokossalsa, maar dat hoeft niet per se als je daar geen tijd voor hebt.
  • Maak de asperges schoon. Ik doe dat met een dunschiller. Om te voorkomen dat de asperges breken, leg je ze best plat op een snijplank en haal je zo de dunschiller erover.
  • Kook ze in hun geheel kokend water, tot ze beetgaar zijn. (Ik vind ze zelf lekkerder als ze nog een béétje knapperig zijn.) Als je kookpot niet groot genoeg is, kan je ze natuurlijk ook in twee snijden.
  • Verdeel de asperges over de borden en schep hierover de zalmkokosradijzenmengeling.

Een lekker fris lentebordje – smakelijk!

En u? Wat is uw favoriete aspergegerecht? Of hebt u een andere favoriete lentegroente?

4 thoughts on “Recept van de maand: asperges met een kokosradijzenzalmsalsa

  1. Ik ben dol op asperges. Ga zeker eens jouw recept uitproberen. Tip om asperges te koken (geleerd van Jeroen Meus): de asperges opzetten in koud water. Water aan de kook brengen. Als het water zijn kookpunt bereikt heeft, zijn de asperges gaar.

Reacties zijn gesloten.