De vijf warmste winterreceptjes

Dus ik volg paleo – ik geef toe, de laatste tijd veel minder streng – en daarbij stuitte ik op ongelooflijk veel lekkere receptjes. Omdat de winter nog volop bezig is en het nog efkes gaat duren voor de eerste bloemkolen en broccoli’s uit de grond schieten, heb ik de receptjes eruit gepikt die ideaal zijn voor het gure, donkere seizoen. Ik hoop dat het u wat keukengewijze inspiratie geeft in de meest neerslachtige maand van het jaar!

Ontbijt: pap met amandelmelk en noten

Meestal eet ik als ontbijt drie à vier stukken fruit, waarbij mijn favoriete combinatie een appel, een peer, een pompelmoes en een kiwi is, overstrooid met amandelschilfers en kokosschaafsel. Soms, in het weekend, waag ik me eens aan iets warms om de dag te beginnen, zeker als het buiten kil en grijs is, kan dat enorm deugd doen.
Gebaseerd op dit recept.

Ingrediënten (2 personen): 200 ml amandelmelk (bv de ongezoete amandeldrink van Alpro) • 100 g cashewnoten • 100 g amandelen • beetje rauw cacaopoeder en kokosschaafsel • 0,5 tl kaneel • een stuk fruit: per kommetje een kleine appel, een peer of een halve banaan, bijvoorbeeld.
Bereiding (15 minuten): warm de melk op in een steelpannetje – het hoeft niet te koken, zo net niet zo. • Maal intussen de amandelen en cashewnoten fijn in een blender. Ik eet de pap het liefst als er nog wat stukjes in zitten; dat is persoonlijke smaak. • Doe de gemixte noten bij de warme melk en blijf tussendoor roeren, want het brandt snel aan. Doe er het kaneelpoeder bij. • Schil het fruit en verdeel over twee kommetjes. Doe hier de warme pap over. • Werk af met wat kokosschaafsel en cacaopoeder.

Lunch: tomatengroentesoep met ballen

Mijn favoriete lunch in de winter is soep met een stukje oerbrood (brood zonder granen, met enkel ei en zaden en pitten). De lekkerste soep die ik ontdekte, was tomatensoep met groentereepjes en ballen; met één kom heb je echt wel genoeg gegeten voor een paar uur! Oké, het is eerder een zomersoep (omwille van de tomaten), maar kom, een beetje zomerzon in de winter kan zeker geen kwaad.
Gebaseerd op dit recept.

Tomatengroentesoep met ballen. 🍅 #lunchstagram #lunch #foodstagram #paleo #projectpaleo #projecthealthy #paleolunch

Ingrediënten (4 porties): klein potje tomatenpuree • 400g gehakt • 3 à 4 tomaten • 400g voorgesneden soepgroentjes (bv groentereepjes van de diepvriesafdeling bij Colruyt) – je mag ze natuurlijk ook zelf snijden: een mengeling van worteltjes, broccoli of courgette is wel lekker • kruiden: 2 bouillonblokjes, peterselie, oregano, peper
Bereiding (30 min): Breng water aan de kook in een ruime pot samen met 2 bouillonblokjes. • Meng intussen het gehakt met oregano en versgemalen peper naar smaak, en rol er balletjes of ballen van, hoe je het zelf het liefste hebt. • Laat de balletjes koken in het water. • Maak intussen de tomaten schoon, schil ze en snijd ze in blokjes. • Als de balletjes gaar zijn (is gelijk aan boven komen drijven), doe je de tomatenblokjes mee in de pot, samen met het potje tomatenpuree. • Doe er dan ook de andere groentjes bij en laat +/- 20 min pruttelen. • Mixen is niet nodig; je kan zo serveren!

Lunch: winterslaatje met witloof, rode biet en tonijn

Wie denkt dat slaatjes enkel in de zomer lekker zijn, heeft het mis: ook de winter heeft smakelijke groenten te bieden waarmee je superlekkere slaatjes kan klaarmaken. Ren snel naar uw groenteleverancier en spring in uw keuken!

Belachelijk grote en lekkere salade 😄 met witloof, rode biet, postelein, appel en tonijn. #seizoensgroenten #wintergroenten #winterslaatje #winterkost #paleo #projectpaleo #projecthealthy #foodstagram #paleolunch #gezondelunch #glutenfree #glutenvri
Ingrediënten (2 personen): 120g wintersla, bv postelein of veldsla of spinazie • 2 stronkjes witloof • 2 appels • 2 à 3 rode bietjes (zo’n 250g) • blikje tonijn (op eigen nat) • een handjevol walnoten • optioneel: een paar kappertjes en een tl lopende honing
Bereiding (20 min): Maak de sla schoon en droog en verdeel over twee borden. • Laat daarna de tonijn uitlekken. • Maak de witloof schoon en snipper fijn; verdeel over de sla. • Schil de appels en snijd in blokjes. Verdeel. • Maak de rode bieten schoon en schil ze met een dunschiller. Rasp ze (zoals je wortels zou raspen) over de borden. • Verdeel nu ook de tonijn en werk af met een paar kappertjes, de walnoten en een ieniminibeetje honing eventueel.

Diner: geroosterde groenten met kippenboutjes

Het is nog niet zo lang dat ik wintergroenten aan het ontdekken ben; zomergroenten zijn veel vaker voorkomend, denk maar aan courgettes, tomaten en paprika’s die het hele jaar door verkrijgbaar en daardoor helemaal ingeburgerd zijn in de dagdagelijkse, Vlaamse weekmenu’s. De vergeten groenten, echter, zijn in opmars: pastinaak is by far mijn favoriete wintergroente, en met dit recept ontdekte ik ook de smakelijke raapjes en rode bieten.
Bovendien blijkt groenten roosteren zowat de simpelste manier om groenten klaar te maken ooit én je behoudt veel meer vitaminen en smaak dan wanneer je je groenten afkookt. Ook in de zomer kan je dat doen met wortel, courgette, tomaat, paprika, you name it. De oven gaat overuren mogen draaien…

2016-02-03 19.44.13
Ingrediënten (2 personen): een verzameling seizoensgroenten, zo’n 500 g pp: bijvoorbeeld rode biet, raapjes en pastinaak. Maar ook bijvoorbeeld wortel, knolselder, koolraap en (zoete) aardappel kunnen erbij, al zou ik het op maximaal 3 soorten houden om niet té veel smaken door elkaar te krijgen • kippenboutjes, 3 stuks per persoon

Roodbaars met gegrilde wintergroenten: rode biet, pastinaak, koolraap en raapjes. Smullen!! 👌 #wintergroenten #seizoensgroenten #paleo #projectpaleo #projecthealthy #foodstagram #paleodinner #healthylife #healthyfood #healthydinner #paleodiner #ge

Bereiding (1 u incl 45 min oventijd): Verwarm de oven voor op 200°C. • Maak de groenten schoon, schil ze met een dunschiller en snijd in blokjes. • Gooi de blokjes in een ovenschotel en besprenkel met olijfolie. Kruid af met waar je zin in hebt: ik gebruikte oregano en komijn (en pezo). • Zet de ovenschaal nu zeker een half uur in de oven. Dan zijn de groentjes nog een beetje knapperig; wil je ze liever nog zachter, laat ze er dan nog een dikke tien minuten instaan. • De kippenboutjes leg je in een aparte ovenschaal. Kruid ook af met de oregano, besprenkel met wat olijfolie. • Het laatste half uur schuif je de kippenboutjes erbij; check zeker de verpakking hoelang de boutjes moeten garen. • En smullen maar…

Dessert: glutenvrije brownies

Ik ben en blijf een chocolade-addict; dat is het enige wat ik echt mis binnen de paleolevensstijl. Gelukkig zijn er een paar zoete zondes waaraan ik toegeef die binnen de regels passen van paleo 80/20, en het is niet moeilijk om in die zoete zondes altijd chocolade te stoppen, uiteraard zo puur mogelijk én met zo weinig mogelijk suiker erin. Deze brownies staan op tien minuten in de oven en de ingrediënten heb ik standaard in huis.
Het recept haalde ik hier.

Zoete zonde van de week: de lekkerste brownies ever. 💕 #paleo #paleobrownies #paleodessert #brownies #homemade

Ingrediënten: 120g chocolade, zo puur mogelijk, en liefst ook met zo weinig mogelijk suiker • 100g kokosolie • 3 eieren • 30g (rauw) cacaopoeder • 200g honing
Bereiding (15 min + 40 min oventijd): Verwarm de oven voor op 180°. • Doe de chocolade en de kokosolie in een klein (steel)pannetje. Doe in een iets groter pannetje wat water en warm dat op een middelmatig vuur op, met het steelpannetje erin – “au bain marie” zoals ze dat zo schoon zeggen. • Intussen weeg je in een mengkom cacaopoeder en honing af. Doe hier drie eieren bij en mix dit al tot een luchtig geheel. • Als de chocolade en de olie gesmolten zijn, giet je die bij in de mengkom. Mix nog een paar minuten tot een glad beslag. • Neem een kleine ovenschaal of een kleine taartvorm (bijvoorbeeld een springvorm) en bekleed met bakpapier. Giet hierin het beslag. • Zet 40 minuten in de oven. Er mag nog iets aan je breinaald blijven kleven als je in de brownie prikt, maat geen halve cake, dat spreekt. ’t Is dus zo’n beetje gokken wanneer het écht gaar is. • Laat helemaal afkoelen (als ge u kunt inhouden) want koud is het nog duuzend keer lekkerder dan warm!

En u? Hoe ziet uw favoriete winterlunch eruit?

3 thoughts on “De vijf warmste winterreceptjes

  1. Ik ben zot van Italiaans eitje ( paleo.be) of Paleo lasagne, maar ik maak ook vaak salades met als topper de ceasar salade,…vaak is het wat de koelkast te bieden heeft,…..:-), dessert blijf ik het bananenbrood of wortelcake wel superlekker vinden,….

    1. Wortelcake heb ik nog niet geprobeerd maar bananenbrood amai dat was ook een ontdekking, yummie! Caesar salad ken ik enkel de gewone versie, de paleo moet ik dan ook s proberen 🙂

Reacties zijn gesloten.