LJ op de buurderij

Ik heb (nog) geen eigen tuin en was al heel lang op zoek naar een plek voor verse seizoensgroenten in de buurt van mijn woonplaats waarvoor ik niet te veel moeite moest doen en waar ik gewoon kon gaan afhalen wat ik nodig had.

 • Er zijn voedselteams, zoals in heel België, maar let’s face it: ik ben te lui. Een voedselteam moet zich namelijk inzetten, je moet mee de groenten gaan verdelen over de pakketten, en sociaal doen, samen koken, die dingen.
  Kortom: niks voor mij.
 • Er is een zelfplukboerderij, maar daar moet je meteen een jaarabonnement nemen van een paar honderd euro, een prijs waar ik op zich niet veel op tegen heb, maar aangezien ik hopelijk binnenkort zelf een tuintje zal hebben, vermoed ik dat er dan niet veel goesting zal overblijven om één keer de week ook nog eens op een ander z’n erf in de grond te staan wroeten om mijn maag te vullen.
  Opnieuw: liever lui dan moe.
 • Er was de fermetisten, waar ik meteen kei-enthousiast opsprong: online alle groenten bestellen regelrecht van bij de boer, die vervolgens op bepaalde momenten aan huis (!) worden geleverd – waar kan ik tekenen?! Ideaal voor de drukbezette huisvrouw. Helaas besloten ze deze winter de deuren te sluiten, en het is nog maar de vraag wanneer en of ze weer gaan openen.

Dus ik zocht verder. En ik vond…

Screen Shot 2016-02-06 at 09.26.48
Bron: boerenenburen.be

Sinds vorige herfst is er in Leuven een nieuw initiatief ontsproten, enfin, niet zo heel erg nieuw want het bestaat over gans Vlaanderen en als je het kaartje bekijkt, ook in de buurlanden.
De buurderij dus!

De buurderij is een platform waarop boeren uit de buurt hun producten verkopen, en waar jij (de ‘buur’) ze op jouw beurt kan kopen: groenten, fruit, vlees, vis maar ook confituur, quiches en kazen, afhankelijk van boer tot boer natuurlijk.
De verkoop wordt per afhaalpunt gecentreerd; ik schreef me in voor het afhaalpunt in Leuven. Je kan dan bij de boeren die met dit afhaalpunt samenwerken, je winkelmandje online gaan vullen: je kan bijvoorbeeld bij de ene boer melk kopen en bij de andere fruit, en bij nog een andere groenten. Je betaalt alles in één keer online aan de organisatie, die de opbrengst achteraf dan onder de boeren verdeelt.
Je haalt alles af op dat bepaalde afhaalpunt op één bepaald moment in de week. Dan komen de boeren naar daar getuft met jouw bestelling (en die van de anderen uiteraard) en komen de buren hun gerief ophalen.

Et voilà: een tas vol superverse seizoengroentjes.

Boodschappen ✔ Verser kan bijna niet, recht van het veld! 💞 #buurderij #boeren&buren #boerenenburen
Spaghettipompoenen, rode kool, appels, peren, pastinaak, rode biet, postelein, veldsla en rode ajuinen.

U zult zich afvragen: wat kost dit grapje allemaal?!

Awel, dat valt goed mee! Je hoeft geen abonnementskosten te betalen: je betaalt wat je koopt, en je hoeft niet elke week een bestelling te plaatsen. Je koopt wat je wil, wanneer je wil.
Mijn eerste aankoop (op de foto hierboven) vergeleek ik met de Colruyt en ja, dat slaat dan wel wat tegen: een rode kool kostte in de Colruyt 90 cent en op de buurderij bijna 2 euro, maar dat was wel het grootste verschil dat er tussenzat. Voor het totale pakket betaalde ik 22,80 euro.
In ruil daarvoor krijg je verse groenten zoals je er in de supermarkt geen ziet. En eerlijk? Voor die kwaliteit wil ik gerust wat meer betalen!

Screen Shot 2016-02-06 at 09.22.49
Bron: boerenenburen.be

Voor onderstaande winkeltas betaalde ik 12,5 euro en ik maakte er drie avondmaaltijden mee, twee slaatjes voor de lunch, en soep met de overschot, telkens voor twee personen (en uiteraard exclusief vlees of vis dat we erbij aten).

 • geroosterde groenten (pastinaak, raap, koolraap en rode biet) met roodbaars en de dag nadien met kippenboutjes
 • puree van geroosterde groenten (patatjes, pastinaak, raap en wortel) met hamburgers
 • slaatje van postelein, witloof, appel, geraspte rode biet, walnoten en tonijn met kappertjes
 • slaatje van veldsla, witloof, geraspte rode biet, geraspte raapjes, geraspte worteltjes, kipblokjes en walnoten
 • soep van rode biet en prei
De verse groentjes van de #buurderij: pastinaak, koolraap, raapjes, rode biet, prei, postelein, veldsla, wortels en in het papieren zakje.. witloof 💕 #buurderijleuven #healthylife #healthyfood #healthyshopping #boodschappen
Prei, witloof, veldsla, postelein, wortels, raapjes, koolrapen, rode biet en pastinaak.

Ik denk niet dat ge daarvoor kunt sukkelen, wel?

Het enige minpuntje dat ik kan bedenken, is dat de afhaaldag in Leuven op dinsdagavond is. Dit zorgt ervoor dat ik al mijn ‘meal prepping’ op dinsdag- en woensdagavond moet doen, wil ik de groenten zo vers mogelijk verwerken, in plaats van op zondag een kookzondag in te lassen. Het is een beetje puzzelen, maar het is het méér dan waard – én zo heb ik zondag meer tijd om te lezen, ha!

De voordelen nog eens op een rijtje:

 • Je steunt de lokale boeren.
 • Je betaalt enkel wat je bestelt – geen abonnement of wekelijkse aankoopverplichting.
 • Je krijgt veelal groentjes die de dag zelf of de dag voordien werden geoogst.
 • Je eet meer seizoensgroenten, die sowieso meer vitamines bevatten dan groenten die (vaak onrijp) ergens in het buitenland worden geoogst, en die zorgen voor veel meer variatie en experimenteren in je weekmenu.
 • Je krijgt groenten die veel beter, puurder en verser smaken, een ware verwennerij voor je smaakpapillen.

Ja, ik ben fan!

En u? Doet u van lokaal of biogroenten bij de boer? Of hebt u het geluk van een eigen groentetuin?

Deze review werd op geen enkele manier gesponsord en is 100% mijn eigen mening.

13 thoughts on “LJ op de buurderij

 1. Dat zou wel eens de oplossing voor ons probleem kunnen zijn! De groenten uit de Colruyt zijn misschien goedkoper, maar we ergeren ons tegenwoordig steeds vaker aan de kwaliteit en de smaak is ook niet wat het moet zijn. Ik ga meteen eens kijken of ze in de buurt van Gent een afhaalpunt hebben.

 2. Het lijkt me op zich wel zeer interessant voor mensen die in een grote stad wonen zoals jij in Leuven, maar ik ben op 3 minuten rijden op een boer zijn ‘erf’ en waar ik zelf zijn produkten koop, aardappelen, witloof, asperges, tomaten, appels, peren, aardbeien, pompoenen, allemaal als het de moment van de groenten is natuurlijk. Maar het is echt een leuk initiatief en leuk om de boeren van jouw daar in de buurt te steunen! 😉

  1. Ja, jammer genoeg hebben we dat hier inderdaad niet in de buurt. Velden genoeg, maar geen boeren die verkopen aan particulieren blijkbaar. Maar dit concept is in opmars dus wie weet hoe het over een jaar gaat.

  1. Neen, maar met de Transitiegroep van onze gemeente zijn we bezig met het inrichten van samentuinen, het gaat alleen niet zo rap vooruit als ik wel had gewild 🙂

 3. Super initiatief! Bij ons in de buurt is wel een boer die wat dingen verkoopt, maar aangezien dat heel beperkt is (aardappelen, wortelen en appels), ga ik er eigenlijk te weinig langs, ook voor die producten. Werkpuntje!

Reacties zijn gesloten.