#projectpaleo: week 6 en de vreetaanvallen

Week 6 begon op 25 januari. Officieel was het mijn vierde en laatste week paleo na de feestdagen, maar, ja… Laat ons zeggen dat het niet zo goed gaat. Opgepast: dit wordt géén positief postje…

Het is een verschrikkelijke week – een week van vreetaanvallen, insomnia-uurtjes (het is nu rond één uur ’s nachts want een mens kan zich beter nuttig bezig houden nietwaar), niet zo leuke toiletbezoekjes en 0 energie.

Slaatje met warme pompoenblokjes, een vinaigrette van mosterd, olijfolie en honing, pijnboompitjes en gerookte ham. #paleo #projectpaleo #projecthealthy #foodstagram #paleolunch #healthylunch #lunchstagram #foodporn
Slaatje van gebakken pompoen, Italiaanse ham en honingmosterdvinaigrette.

Ik las in Paleo voor beginners dat de reden voor het slechte slapen kan liggen bij te weinig koolhydraten. Ik probeer véél groenten te eten bij mijn middag- en avondmaaltijden, maar dat blijkt dan niet genoeg. Pasta eet ik niet meer zo graag – in mijn hoofd smaakt het nergens naar, misschien heeft paleo me gebrainwasht? – en patatjes, rijst of andere koolhydraten mogen volgens het Pascale-Naessensprincipe niet samen met vlees worden gegeten dus ik moet dan eens heel diep nadenken hoe dat in de paleo-levensstijl past.

En of die paleo eigenlijk wel iets voor mij is?

Courgetti met gerookte zalm, kerstomaatjes uit den oven en een poging tot pesto. #paleo #projectpaleo #projecthealthy #foodstagram #paleodinner #healthylife #healthyfood #healthydinner #courgetti
Courgetti met gerookte zalm, kerstomaatjes uit den oven en een poging tot pesto.

Als ik mij mentaal of fysiek niet super voel, sla ik aan het proppen. Dan wil ik gewoon eten, zo snel en zo veel mogelijk, maakt niet uit wat het is, als het maar vult en liefst vettig en met veel suikers, want door die suikerhigh voel ik me eventjes iets beter.

 • Het liep eigenlijk al mis met de frietjes van ’t frietkot zondagavond. Die dag had ik ook maar weinig energie; zelfs de wekelijkse wandeling schoot er bij in. ’t Kan ook aan het weer gelegen hebben.
 • Maandag at ik 1/3 appelcake op, in één keer – ‘gezonde’ weliswaar, maar het was dan nog geeneens erg lekkere cake (iets te veel eiersmaak, als je ’t wil weten) en het ging mij louter om het volproppen.
Ready for the oven: pepernoten, ook al is het totaal niet de juiste tijd van het jaar! 🎉 #currentlybaking #pepernoten #kruidnoten #homemade #paleo #projectpaleo #projecthealthy #foodstagram #paleocookies
Pepernoten, ook al is het helemaal (nog) geen Sinterklaas.
 • Dinsdag bakte ik pepernoten bij het thuiskomen, die niet eens zo erg lekker waren (voor het eerst miste ik suiker in een baksel) maar ik at, op tien stuks na, de hele bakplaat in één keer op, nog vóór het avondeten.
 • Woensdag ging het beter en snoepte ik, op de overige tien pepernoten na, niets.
 • Donderdag moest ik naar de Colruyt en pikte ik drie mini-frangipanes van de proevertjes. Ja. Drie. Schaamteloos. Ik proefde niet eens wat ik at; schrokte ze zó naar binnen.
  En dat was niet alles, want ’s avonds besloot ik brownie te bakken – als er chips in huis was geweest, had ik daar een hele zak van opgefret; nu moest 2/3 van de brownie eraan geloven en dat lag als een baksteen op mijn maag.

Gevolg: hallo insomnia om één uur ’s nachts.

Hartjes voor @ellisgourmetburger en hun #paleoproof 'skinny' burgers! 💞 #ellisgourmetburger #paleo #projectpaleo #projecthealthy #foodstagram #paleolunch
Een ‘skinny’ burger bij Ellis.

Dankzij paleo ben ik afgekickt van suiker. Dankzij paleo hervond ik de energie en tonnen inspiratie en vooral het plezier om te koken, nieuwe dingen uit te testen in de keuken en op zoek te gaan naar puurdere groenten en vlees. Dankzij paleo leerde ik zoveel nieuwe ingrediënten en smaakcombinaties kennen.

Maar zoals zo vaak wanneer ik een uitdaging met mezelf aanga, loopt het op een bepaald punt mis als ik de grenzen té scherp afbaken. Na een tijdje is er dan een deel in mezelf dat rebelleert. Dat  in combinatie met de jaarlijkse winterdepressie – een gebrek aan buitenlucht en zonlicht, zeg ik – heeft de emo-eter in mij aangemoedigd en opgejaagd.

Pastinaakpuree met worst! #winterkost #paleo #projectpaleo #projecthealthy #foodstagram #paleodinner #healthylife #healthyfood #healthydinner
Pastinaakpuree met worst.

Ik zeg nu (om 1:41 am): al die ‘gezondere’ baksels komen me de oren uit.

Ik heb dan ook elke week minstens twee keer iets gebakken: chocolate fudge, brownies, pepernoten, verschillende soorten appelcake, chocomousse, bounty’s… Ik voel mijn maag omkeren bij de gedachte aan al die zoete dingen zonder enige voedingswaarde. Want gezonder dan baksels met suiker en bloem, of niet: het zijn en blijven desserts, traktaties, niet iets wat elke dag deel zou mogen uitmaken van je standaardmenu.

Daarom ook dat deze week met al mijn gevreet ik opnieuw begon te dromen van koffiekoeken bedekt met chocolade waar de pudding zo uitpuilt, een zak snoepjes van ’t Kruidvat, een pak chocospritsen, een grote zak pickleschips… Alles, als het maar iets anders is dan cake!

My favorite food in the world 😍 #currentlycooking #rodekool #healthylife #healthyfood #paleo #projectpaleo #projecthealthy #widn
Rode kool met appeltjes.

Mijn lijf is doodop. Ik ben kapot. Misschien moet ik eerst maar eens aan mijn hoofd gaan werken, dat rustig maken, leger, ontspannender – niemand heeft gezegd dat ik constant 100% paleo moet eten, of 100% seizoensgroenten, of per se mijn diepvries moet leegeten zodat er 10kg grasgevoederd rundsvlees inpast.

Ik leg mezelf te veel druk op, dát is het probleem.

Ontbijttijd! 🍨 #paleo #projectpaleo #projecthealthy #foodstagram #paleobreakfast #healthylife #healthybreakfast #paleoontbijt #granola
Ontbijt met fruit en granola.

Ik wou het vanaf dag één goed doen, perfect zijn, pietje precies als ik ben. Ik moet leren relaxen, de dingen nemen zoals ze komen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik wilde paleo 80/20 proberen (vier maaltijden van de éénentwintig ‘zondigen’) maar zelfs dat zegt me nu niets meer. Ik wil afwisseling, ik wil bijvoorbeeld ook vegetarisch kunnen eten en ja, dat is met meer granen of zuivel om het vlees te vervangen. So what? Waarom lig daarvan wakker?

Een evenwicht, dat moet ik zoeken. Eten wat lekker is, en gezond, zonder erover te piekeren.

Er zijn nog zoveel lekkere receptjes die ik wil proberen. Ook desserts, ja – maar misschien moet ik die toch maar eens gaan beperken tot het weekend, in plaats van het een dagelijkse standaard te maken. Eet nog een paar stukken met fruit, met granola, dat smaakt toch ook!

Pasta putanesca, paleo style. 🍴 #paleo #projectpaleo #projecthealthy #foodstagram #homemade #paleopasta #courgetti #paleodinner #healthylife #healthyfood #healthydinner
Courgetti met tomaat, kappertjes, tonijn en ansjovis.

1:50 am intussen, ik ben moe. Straks om 6:00 op om te gaan lopen? Euhm… Nee, pakt van niet.
En dan verbaasd zijn dat mijn conditie met rasse schreden achteruit gaat… Tja.

Zucht.

32 thoughts on “#projectpaleo: week 6 en de vreetaanvallen

 1. Zoals ik het zie, heb je echt wel je best gedaan, tenslotte is paleo toch een vrij specifieke manier om te eten en lijkt het me maar menselijk dat je af en toe eens zondigt. Evenwicht vinden lijkt me inderdaad het beste. Je kan de principes van paleo in je achterhoofd houden, zonder zo strikt te zijn. En een kleine zonde af en toe mag toch zeker wel? Anders lijkt het me des te moeilijker om vol te houden. Het zal ongetwijfeld ook wel gemakkelijker zijn om gezond te eten eens het lente wordt. Met de donkere dagen heb ik ook zin om me vol te proppen met al wat slecht voor me is. Die zin verwijnt bij mij vanzelf als het beter weer wordt. Succes alleszins!

 2. Ik zie dat je op een bepaald moment paleo en Pascal Naessens vermeldt, gebruik je 2 systemen door elkaar? Is dat misschien te veel van het goede? Ik ben nu ook al even aan het diëten, en ik heb zoals jij last van vreetbuien af en toe, maar als ik mijn dag overloop is dat vaak die dagen dat ik te weinig eet van de vooropgestelde hoeveelheden per voedselgroep.

  1. Nee Pascale volg ik niet. Maar ben er wel over aan het denken om eerder naar haar combinatiesysteem over te schakelen. Het gaat mij niet om diëten, ik wil niet afvallen maar een levensstijl vinden die bij mij past. Het zou idd kunnen dat er iets ontbrak in mijn menu van die dag, want het was niet dat ik honger had (zelfs met volle maag ging het vreten door…)

 3. gisteren ben ik er ook zwaar over gegaan. Spaghetti smiddags, ’s avonds (20u) kom ik thuis en ik had het bord van mijn echtgenoot klaargezet in de microgolf. Hij smst dat hij op zijn werk eet…..lonkend bord spaghetti…..ik had al gegeten op het werk…..en een stuk taart…….toch nog een half bord spaghetti gegeten…..man deze ochtend had ik dus nog altijd geen honger hé.

 4. Ik eet ook paleo, maar blijf zoveel mogelijk normaal eten. Wat inhoudt, gewoon gebakken vlees en groenten en geen aardappelen. Al die speciallekes zouden me ook al snel de oren uitkomen. S morgens fruit of eens een bananenpannenkoek, s middags een slaatje, combinaties genoeg. S avonds dan groenten en vlees of vis. Ik bak heel weinig van die desserttoestanden, die voelen zo onnatuurlijk aan. Ik kies dan liever voor een fruitslaatje van voor die rare dingen. Hoewel ik morgen visite heb en toch eens een paleonagerecht wil maken. Maar ik maak daar geen gewoonte van. Zo blijf ik het dichts staan bij he eten wat ik vroeger at en hou ik het ook gemakkelijk vol. Een grote reden is ook dat ik me stukken , maar dan ook stukker beter voel, waardoor mijn motivatie uiteraard ook enorm groot blijft. Hopelijk vind je iets dat je past. Maar die vreetbuien zijn uiteraard voor niets goed, probeer die te vermijden.

  1. Ik eet s morgens al zoveel fruit (drie stukken :p) dat ik daar als tussendoortje niet zoveel zin in heb. Maar die baksels ja daar was ik beter niet mee begonnen. Trouwens de chocomousse is wel een aanrader als je nog een nagerecht zoekt 😉 Verder eet ik niet zo heel anders dan vroeger : slaatjes en soep als lunch, s avonds zoveel mogelijk groenten en een stukje vlees of vis. Maar van mijn suikerverslaving ben ik dus nog niet af…

 5. Ik vind dat je kei hard je best gedaan hebt. Het ontbreekt je volgens mij idd aan koolhydraten, want ik lees hier en daar dat je terug bent beginnen lopen en diëtisten zeggen altijd, bij het minste dat je iets van sport doet heb je koolhydraten nodig. Dat wil niet zeggen dat je ze elke dag nodig hebt, of dat je er kei veel van moet eten per maaltijd, maar toch een beetje.

  Wat Pascale Naessens betreft, bij ons op het werk zijn ze lovend over haar receptjes (ze komt geregeld lezingen geven voor onze klanten). Maar dat is ook geen heilig dieet. Ik las ooit de thesis van een diëtiste over haar systeem en blijkbaar gebruikt ze kei veel vet. En het is niet omdat dat olijfolie of kokosolie is, dat dat gezond is. Anyway het schijnt wel te werken en ik kijk altijd heel jaloers naar de lekkere lunches die één van mijn collega’s meebrengt (gebaseerd op haar recepten). Dus lekker zal het zeker wel zijn.

  Een gezonde mens hoeft dat echter niet dag in dag uit te doen, zoals zij beweert. Gun jezelf ook af en toe iets, zodra het verslavende eraf is en je niet direct vervalt in dan te veel eten. En blijf zeker tussendoor koolhydraten eten. Ik ken in mijn omgeving niemand die dat al heel zijn leven heeft volgehouden. Het lukt een paar maanden en dan geven ze het op. En omdat je lichaam dat niet gewoon is, vliegen de kilo’s er dan terug aan. Op dat gebied lijkt een 80/20 mij dan wel een goed idee!

  Of mss Nooit meer diëten 1 en 2 eens proberen? Daar was een professor eetstoornissen heel lovend over in het Nieuwsblad een paar weken terug. Omdat het haalbaar is. Maar geen idee wat de theorie van die schrijfster is. Ze komt alleszins op zaterdag 6 februari de tweede signeren in de standaardboekhandel van Mechelen.

  1. Koolhydraten zitten ook in groenten (dus niet enkel patatten en pasta etc). Dit terzijde, hebben vrouwen ook meer koolhydraten nodig dan mannen (gek genoeg, vind ik). Ik ben terug begonnen met patatjes eten, hopelijk helpt dat. Bij paleo draait het ook om vetten (ipv suikers): vlees, vis, kokosolie, kokosmelk, avocado, om nog te zwijgen van de tonnen eieren 🙂 Ik moet die nooit meer diëten eens opzoeken, heb er nog al van gehoord…

   1. Nog niet bij stilgestaan, maar ik had het dus over het geen zij ‘snelle koolhydraten’ noemt als je sport kan je die soms wel gebruiken. Ik eet pasta, patatten en rijst met hopen. Dus aan mij valt geen voorbeeld te nemen als Pascale mij bezig zag. Deed ze een attakske. Ik duim dat het allemaal meevalt voor je. Stap voor stap. Je verhaal komt op veel punten herkenbaar voor, je legt jezelf een hoge druk op, probeer je er niet te ziek in te maken. Van eten genieten is ook nodig!

 6. Hoe ik het altijd doe: ik leg mezelf scherpe grenzen op voor een korte tijd, en dan kijk ik daarna wat ik ‘meeneem’. Wat mij iets oplevert blijf ik doen, wat te veel wordt niet. Kun jij nu ook doen!

  1. Ik ben heel hard aan het nadenken. Wat ik zeker meeneem: biogroenten, seizoensgroenten, grasgevoerd vlees, kortom puurder eten, ecologischer eten. Veel bijgeleerd op die paar weken!

 7. Om eerlijk te zijn kon ik het al een beetje zien aankomen… Ik wil niet te belerend zijn want ben geen expert maar wel een ervaringsdeskundigen, maar je lokt eetbuien uit door te gezond te willen eten en jezelf niets toe te staan. De diëtiste zei dinsdag nog tegen mij dat ik alles mag eten als ik het maar in plan en genoeg afwissel. Je moet jezelf ‘zoetigheden’ toestaan om te kunnen blijven volhouden.
  Veel moed verder he

  1. Ik denk niet dat zoetigheden het probleem waren hoor. Ik at elke dag wel iets: cake, brownie, een koekje in de colruyt, andere baksels… Dus ik snoep nog altijd veel. In dat opzicht zijn ze dan weer wel een probleem, natuurlijk 🙂

 8. Ik vind het jammer dat het zo tegenslaagt voor je,…..maar die vreetbuien die moeten ergens vandaan komen,….ik had dinsdag ook zo’n honger toen ik thuiskwam dat ik ook ben beginnen schransen maar dat lag aan mezelf,……maar een evenwicht vinden, het is en blijft niet makkelijk, maar het kan niet de bedoeling zijn dat jij je slecht voelt,……er is geen manier van eten die iedereen past,….ik doe ook niet 100% alles juist, maar ik overweeg omdat tijdens de vaste periode wel te doen,….maar mijn lief kan ik niet overtuigen :-), ik zie wel,……ik voel me geweldig met deze levensstijl,…….maar er zijn ook momenten dat ik zoiets heb van, man dat is toch veel werk ik pak me een boterham,……..of dat ik koolhydraten wil,…en dan neem ik een banaan en smeer er pindakaas op en dan nog een koffie erbij, dat is een energiemiddel voor mij niet normaal,…….

 9. En zou het helpen om je doelen wat concreter te krijgen? Want ‘gezonder leven’, wat is dat juist voor jou, los van de 80/20-regel? Wat wil je er precies mee bereiken, hoe wil je leven? Als je dat duidelijker voor ogen krijgt, vind je misschien een manier die echt bij je past.

  Misschien ben je nu strenger voor jezelf dan je eigenlijk wil, want naast het eten leg je jezelf ook al druk op om zoveel boeken te lezen, zoveel films te zien, zoveel doelen te bereiken. Het zou me niet verbazen dat zelfs Super Woman onder zoveel druk zou bezwijken.

  Kijk eens naar wat je wil bereiken met al die doelen, of je ze überhaupt wel wil bereiken, en als je dat duidelijk krijgt, kan je daaruit motivatie halen om vol te houden. Of je minder schuldig voelen wanneer het eens niet lukt. Misschien komt er dan meer willen en minder moeten?

 10. Je kan die koolhydraten prima allemaal halen uit groenten hé! Hoeft echt niet uit rijst of pasta te komen 🙂 Denk bv aan pompoen, pastinaak, rode biet, … Het is ook niet gegarandeerd dat de slechte slaap bij jou daardoor komt – enkel een mogelijke oorzaak.

  En inderdaad, nu weet je dat Paleo goed voelt, maar moet je ook nog een evenwicht vinden dat past bij jouw lichaam, jouw leven. Niet makkelijk en het kost best wat tijd 🙂 Ik hoop dat het je lukt!

  1. Bedankt voor de bemoedigende woorden! Ik denk dat pasta of rijst me zelfs niet meer zouden smaken, verbazingwekkend genoeg! Rode biet, pastinaak en pompoen staat allemaal op de menu deze week, mmmm 🙂

 11. Mja, paleo is natuurlijk ook niet de makkelijkste eetwijze om naar over te stappen he. Ik denk dat je dus al heel trots mag zijn op jezelf dat je het volgehouden hebt! En wat het ook wordt, 100% paleo, 80% of helemaal niks meer: het is hoe dan ook niet verloren, want je hebt nieuwe manieren om te koken, nieuwe smaakcombinaties, nieuwe opties ontdekt.

 12. Je moet niet paleoën (of hoe noem je het?) voor je gezondheid zoals Chrissiebie, dus ik zou zeker het niet zo hevig opnemen. Eet gewoon je dagelijkse kost zoals vroeger, maar dan zonder aardappelen/pasta/rijst.
  Komt wel goed, je vind je draai wel meisje. 😉

Reacties zijn gesloten.