Amsterdam, boekenstad

Half oktober brachten we een weekendje door bij het pasgetrouwde stel Odys en Penelope die vlak bij Amsterdam wonen. Twee jaar geleden, tijdens een guur decemberweekend, gingen we hier op citytrip en wat ik me van toen herinner zijn uiteraard de grachtjes, maar vooral regen, kou, donker, en… de boekenwinkels.

De boekenwinkels!

Dus toen ik voorstelde om van de herfst nog eens een bezoekje aan Amsterdam en onze vrienden te brengen, was dat dus ook een beetje uit eigenbelang. De boekenworm in mij heeft af en toe vers voedsel nodig. (Alsof 60 ongelezen boeken in mijn kast niet genoeg is, hm.) Ik printte een kaartje uit met een rechtstreekse route naar de vier grootste boekhandels. (Daarnaast zijn er nog tig kleine, onafhankelijke winkels, je struikelt er om de zoveel meter wel over eentje, had ik de indruk, of is dat zoals bij vrouwen die keihard zwanger willen worden en daarom overal zwangere vrouwen zien lopen?)

2014-10-11 07.50.22
De Amsterdam-outfit.

De adrenaline in mijn aderen scheerde zulke hoge toppen dat ik uren later nog in een roes verkeerde. Zoals een heroïneverslaafde op zijn shot teert, stel ik me voor (met heel wat dichterlijke vrijheid). En het was gewoon te véél. Veel te veel. Omdat ik niet alleen was en mijn bankrekening geen onuitputtelijke schatkist is (jammer genoeg), ben ik halverwege de Waterstones moeten stoppen en geraakte ik bij Scheltema (het vroegere De Slegte, Selexyz, Polare en wie weet welke namen de winkel nog heeft gehad) niet tot op de tweedehandsverdieping.

Aaaaargh.

2014-10-11 18.13.16
Ik snapte dus perfect wat er met deze poster werd bedoeld.

Na twee boekhandels heb ik het moeten opgeven. Het lief sleurde toen al dertien boeken voor mij mee. Tijd voor een aperitief: Foursquare suggereerde wijnbar Vyne dus wij daarheen. Gezeten aan een soort lange bartafel met zicht op frigo’s met rijen en rijen van wijnflessen kozen we ieder een wijntje uit op goed geluk, voor mij één van de twee rosés op de kaart, want ik drink al eens graag rosé maar heb er absoluut geen verstand van verder.

2014-10-11 18.50.01

Daarna was het tijd om een restaurantje te zoeken, over de bruggetjes, langs een witte Kerst en langs het water… Niet moeilijk dat ik Amsterdam plots een geweldige stad vond en mezelf al in zo’n schattig rijtjeshuis zag wonen. Zucht.

2014-10-11 19.26.38

2014-10-11 21.40.08

Volledig per toeval stuitten we op Mazzo, een overduidelijk superhip Italiaans restaurant waar het ons nog net lukte een (ongemakkelijk laag) tafeltje te bemachtigen. We begonnen met tapas en ik nam als hoofdgerecht pasta met gorgonzolasaus en te weinig groentjes naar mijn smaak, maar het was lekker. En supergezellig.

2014-10-11 19.56.35

2014-10-11 19.53.31
Opdat ge de naam niet zou vergeten.

Er werd nog lekker lang op de zetel gehangen voor we ons opblaasbaar luchtbed dekten voor een welverdiende nachtrust. De volgende ochtend werden we na een uitgebreid ontbijt uitgewuifd, onze auto ietsje zwaarder geladen dan op de heenweg.

Damn, dit moeten we echt meer doen!

En u? Ging u al naar Amsterdam? Met hoeveel boeken kwam u thuis, of zag u andere bezienswaardigheden?

17 thoughts on “Amsterdam, boekenstad

  1. Ik was al van plan van naar Amsterdam te gaan, maar nu ik weet dat er zo veel boekwinkels zijn ga ik er wat sneller werk van maken! (of trager, zodat ik eerst kan sparen om véél boeken te kopen :p – zestig boeken valt nog goed mee, bij mij is het erger vrees ik :p)

  2. Ik heb enkele jaren geleden een dagtrip naar Amsterdam gemaakt. Ik heb gewoon bij het centraal station een stadsplan gekocht en heb vervolgens door de stad “gezworven” waarbij ik wel heel wat bezienswaardigheden zag. Ik moet zeker nog eens terug gaan, maar dan zal ik het wat gestructureerder moeten aanpakken.

  3. Wij gingen 2 jaar geleden een weekendje naar Amsterdam… we hebben toen een lange stadswandeling gedaan en Madame Tussaud bezocht.
    We hebben ook met een fietstaxi gereden… veel te veel geld betaald maar wat een belevenis!

  4. Amsterdam heb ik nog nooit gedaan.. En er staan nog flink wat Nederlandse steden om mijn verlanglijstje. Maar binnenkort ga ik waarschijnlijk naar Rotterdam! (en misschien in kostuum want het is een Bond-thema-avond dan 😉 )

  5. Ik ben ooit al eens een paar dagen in Amsterdam geweest maar ik wist niet dat het een boekenstad was. Ik zal duidelijk nog eens moeten teruggaan 😉 Welke boeken heb je gekocht?

  6. Of ik wel eens in Amsterdam kom? Uiteraard, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik er echt nooit met boeken vandaan gekomen ben. Kleding en lekkere kruiden van de markt zitten er eerder in mijn tas 😉

  7. Pingback: Boekenshoplog | LJ

Reacties zijn gesloten.