Courgetteweekmenu inclusief 2 simpele & snelle courgetterecepten

Toen ik in ’t weekend mijn Tour de la Famille deed, kreeg ik van mijn vader één en van mijn grootmoeder twee dinosauruscourgetten toegestopt. Daar kan ik geen “nee” tegen zeggen. Alleen was ik efkes vergeten dat mijn diepvries (zoals gewoonlijk) propvol zat en dus dat ik die giganten op één week tijd zou moeten weggewerkt krijgen aangezien die niet eeuwig goed blijven.

15004963521_37769061a5_o

Maar ik ging de uitdaging aan en gooide mijn (zoals gewoonlijk) tot in de puntjes uitgekiende weekmenu compleet omver. Aanschouw: de nu al legendarische Courgetteweekmenu, waarvan u alvast de twee beste receptjes onderaan terugvindt.

zondag: courgettesoep
maandag: gevulde courgette met spaghettisaus (de luiwijvenmanier)
dinsdag: hamburger met geitenkaas en gegrilde courgette

15041344251_5599284f1a_o

woensdag: pizza met gegrilde courgette, tomaat en restjes kaas
donderdag: rijst met gestoofde stukjes paprika en courgette
vrijdag: courgettespaghetti met groene pesto en kerstomaatjes

Omdat u ongetwijfeld ook een courgetteliefhebber bent, wil ik u niet mijn beste receptjes onthouden. Deze week bezorg ik er u al twee, volgende week zomaar eventjes vijf. Enneuh, ze zijn perfect geschikt voor de minder enthousiaste huisvrouw die niet meer dan een half uur per dag achter haar fornuis wil doorbrengen. Ik dus.

Ziehier:

  • courgettesoep met korstjes
  • courgettepizza
  • gevulde courgette op drie manieren (volgende week)
  • courgettespaghetti op twee manieren (volgende week)

courgettesoep met korstjes

14998497036_939de714be_o

Ik gebruik courgette normaal in elke groentesoep die ik maak (zoals andere mensen patatten) en had ze nog nooit gebruikt als soep op zich, tot ik enkele maanden geleden merkte dat er nog een paar kilo courgette van vorige zomer in mijn diepvries zat en ik dat nooit had weggewerkt gekregen tenzij ik vijfhonderd liter andere-groentesoep had gemaakt. En hoewel er aan een courgette op zich zeer weinig smaak zit, is courgettesoep verrassend lekker en tegenwoordig één van mijn favoriete soepjes.

ingrediënten (8 porties ofte met twee personen dagenlang courgetteplezier)

  • een grote soeppot (voor ongeveer 2,5 liter soep)
  • 1 courgette (tuinformaat; uit de winkel zult ge er een stuk of vier, vijf nodig hebben)
  • een aantal bouillonblokjes
  • 1 ajuin
  • 2 teentjes look (of meer, naargelang hoe hard en hoe ver ge de mensen uit uw personal space wilt houden)
  • currypoeder en paprikapoeder
  • versgemalen zwarte peper

bereiding

  • Was de courgette(s) en snijd overlangs in twee. Schraap de overload aan pitten eruit want dat is niet zo gezellig in de soep (maar als het van die minicourgettes uit de winkel zijn, zijn de pitten navenant klein en dan hoeft ge die er niet uit te schrapen, anders blijft er van die courgetten nog amper iets over). Snijd dan de courgette in mixergeschikte blokjes – schillen hoeft niet. We zijn efficiënt of we zijn het niet hé. (Of lui, dat kan je ook zeggen.)
  • Snipper de ui fijn en laat met een flinke scheut olijfolie glazig worden in uw soeppot op een middelmatig heet vuur. Doe er de teentjes look bij; ik pers die altijd zodat de smaak direct vrij komt maar ge kunt ze ook gewoon in stukjes snijden aangezien straks alles toch wordt plat gemixt.
  • Overstrooi met een afgestreken eetlepel paprikapoeder en een flinke snuif currypoeder. Enfin beter niet te veel, ge kunt dat op het einde immers nog bijkruiden maar ze er weer uithalen is niet meer mogelijk, dat snapt ge wel.
  • Voeg dan de courgetteblokjes toe en laat even meestoven. (Doe er eventueel nog wat olijfolie bij als ge merkt dat de bodem van uw pot droog is.)
  • Vul intussen een maatbeker tot aan 1 liter. (Ik gebruik namelijk altijd een maatbeker om water voor de soep te nemen, om daar dan de hoeveelheid bouillonblokjes aan af te kunnen meten. Ik kan totaal niet schatten. Voor zij die liever met de losse pols werken: feel free!)
    Het kan zijn dat je zo 2 à 3 maatbekers gaat nodig hebben, afhankelijk van de grootte van uw courgette(n). De blokjes moeten net niet helemaal onder staan (anders dan bij andere groenten) want courgettes bevatten van hun eigen al heel wat water en anders gaat uw soep al rap wat te waterig worden. En again: less is more, want na het mixen kunt ge nog altijd water toevoegen om te verdunnen, maar er water uithalen is dan iets moeilijker.
  • Voeg bouillonblokjes toe: normaal is dat 1 blokje per halve liter, ik doe er bij zo’n grote hoeveelheid meestal 2 extra bij maar als je niet zeker bent: less is more, achteraf kan je er nog altijd eentje bij doen.
  • Laat het geheel een half uurtje pruttelen; intussen kunt ge uzelf nuttig maken en den afwas doen (als ge geen huisgenoot hebt die ge, desnoods met de zweep, aan ’t werk kunt zetten) of iets minder nuttig maar daarvoor niet minder noodzakelijk werk zoals uw nagels lakken. Of zo.
  • Daarna mix je de soep glad. Proef: is ze te flauw, doe er gerust nog een bouillonblokje bij (en laat nog een kwartiertje sudderen tot dat is opgelost). Wil je nog paprika en/of curry erbij doen, hou er dan rekening mee dat die smaken de volgende dag straffer/pikanter zullen zijn. Vergeet de peper niet.
  • En als ze volledig naar uw smaak is afgekruid, dan… is ze klaar.

Ik bak dan nog wat oud brood of broodkorsten in vierkantjes gesneden met flink wat olijfolie om als croutons te gebruiken. Dat kan bij elke soep. Yummie. Het water loopt mij al terug in de mond ook al heb ik het gevoel dat ik na deze week groen begin uit te slagen van al die courgettes.
Anders ook lekker als maaltijdsoep met rijst en tv-worstjes. Mmmm. Tv-worstjes.

courgettepizza

14868161890_4913aca28e_o

Ik heb een hekel aan courgettes grillen omdat het altijd zo’n knoeiboel wordt. Maar. Soms is het resultaat zo lekker dat ik het er allemaal voor over heb.

ingrediënten voor 1 pizza (wat bij ons genoeg was voor 2 personen gezien er nog courgettesoep aan vooraf ging)

  • pizzadeeg
  • 1/3 van een tuincourgette (of 1 supermarktcourgette)
  • 1 tomaat
  • restjes kaas: ik deed het met gorgonzola en geitenkaas, maar je kan ook mozzarella of gemalen kaas gebruiken; een zachte kaas is wel noodzakelijk omdat het anders misschien wat te droog wordt
  • voor de kruidenmengeling: oregano, knoflook, olijfolie, peper

bereiding

  • Verhit de grillpan op de hoogste stand.
  • Was de courgette en snijd in schijfjes van ongeveer 1 cm dik. (Wederom is schillen overrated en in dit geval zelfs af te raden.)
  • Laat de schijfjes grillen en zorg dat er altijd een beetje olijfolie in de pan zit (anders verbranden ze snel) maar zeker niet te veel want dat gaat spatten en dan hangt uw hele keuken onder. (Waarschuw ik uit ondervinding.) Ik doe dat trouwens op stand 5 (van 6) maar ieder vuur is anders. Het duurt bij mij toch wel enkele minuten aan iedere kant voor het een mooi bruin lijntjespatroon krijgt.
  • Daarna zijn die courgetteschijfjes dan wel mooi gegrild maar meestal ook zeiknat van de olijfolie (want courgetten zijn gelijk sponsen en zuigen alle vocht op). Ik dep die zo droog mogelijk met keukenrol. (Zei ik al dat courgette grillen een merde is? Tips om het zonder gebraggel en gevloek te doen, meer dan welkom!)
  • Terwijl je wacht tijdens het grillen kan je de kruidenmengeling maken: een scheut olijfolie gemengd met 1 geperst teentje look, oregano en wat zwarte peper, tot je een soort papje hebt (het mag niet te lopend zijn maar ook niet te droog).
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Intussen hebt ge ook, duizendpoot die ge zijt, het pizzadeeg opengerold op een bakplaat. Deze kan je nu beleggen met de courgetteschijfjes. Snijd ook de tomaat in schijfjes, haal de pitjes eruit en leg de schijfjes bovenop de courgettes. Werk af met de restjes kaas.
  • Plooi de randen van het deeg om en besmeer deze met de kruidenmengeling. Je kan hiervoor een penseel gebruiken maar met de achterkant van een theelepeltje marcheert dat ook wel.
  • En dan een minuut of 10 de oven in, tot de pizzaranden goudbruin zijn.

15031992656_82ddc9d90e_o

Smullen maar!

En u? Wat is uw favoriete courgetterecept?

13 thoughts on “Courgetteweekmenu inclusief 2 simpele & snelle courgetterecepten

  1. Ik ben niet zo’n courgette-eter, enkel de soep ervan!
    Courgettesoep met korstJES? Zeg maar korstEN… mmm ziet er heerlijk uit! 🙂

  2. Wij worden overspoeld door courgettes (iedereen heeft er staan in zijn tuin, wij hebben er geen, dus da’s best handig). Ik ben nog altijd fan van de klassieker courgettes met tomaten in de pan. Ik heb de courgettepizza van TFTC geprobeerd, maar een beetje aangepast en dat was heel lekker. Uw recepten zien er alleszins al heel lekker uit!

  3. Haha, een hele week courgettes eten, schitterend! Ik denk dat ik dan nog liever iets anders uit de diepvries zou ontdooien om plaats te maken voor een van de courgettegerechten.
    Een van mijn favoriete courgettereceptjes is deze vegetarische lasagne: http://photo-copy-ann.blogspot.ch/2011/07/attack-of-killer-courgettos.html

    En dit is hier de laatste tijd ook een favoriet, al is het minder nuttig bij een courgette-overload, want er moet maar één courgette in: http://missaiesj.be/recepten/pasta-met-halloumi/

    I. van Kerygma heeft trouwens in juli ook gevraagd naar courgetterecepten en daar zijn toen massa’s reacties opgekomen. Ik heb er daarvan een aantal op het “te proberen”-lijstje gezet, dus misschien vind jij er ook wel inspiratie: http://www.kerygma.be/2014/07/08/ik-ben-niet-zon-fan-van-courgettesoep.htm

  4. Normaal gezien krijg ik ook overal courgettes toegestopt, van die gigantische. Maar dit jaar blijven ze uit. Ik mis ze, die courgettes, zeker na je soepfoto…

    1. Van zodra ze in de winkel liggen! Ik gebruik enkel flespompoenen die zijn makkelijker in de omgang. Zal straks al eens gaan gluren in de colruyt 😉

Reacties zijn gesloten.