[Gelezen] Mei 2014

DSC_0028

De volledige boekverslagjes kan u zoals steeds op mijn boekenblogje terugvinden.

Kortverhalen

Ik koop op het Boekenfestijn al eens boeken louter op het zicht, de titel, de achterflap, waarbij ik als nochtans doorwinterde lezer vergeet dat de buitenkant altijd mooier wordt voorgesteld dan de binnenkant. Dagelijkse zonden was dus een miskoop. Zeven kortverhalen met als thema telkens één van de hoofdzonden. Geen enkel verhaal vond ik goed; toch weet Menasse op de één of andere manier een sfeer te creëren in haar verhalen – die stuk voor stuk in mijn hoofd geklasseerd zitten als donker met een mystiek maar scherp randje – die mij bleef aantrekken tot en met de laatste bladzijde.

Een detective

Nicci French las ik als tiener graag. Maar tien jaar later zijn ze in Blauwe maandag precies niet meer zo goed – het kan aan mij liggen terwijl hun schrijfstijl nog exact hezelfde is, dat weet ik niet, daarvoor zou ik Het veilige huis, mijn favoriet van indertijd, moeten herlezen – want het decor werd te geforceerd beschreven, de personages geraakten niet in 3D gevormd, de verhaallijn was te voorspelbaar en de dialogen te gekunsteld. Een tegenvaller!

Eentje uit het leven gegrepen

En eentje dat ik niet kon opzij leggen; The silver linings playbook moest zo rap mogelijk uit. Les geleerd: every cloud has its silver lining, ook al lijkt het einde op het eerste zicht slecht af te lopen. Het is een zeer vlot leesbaar boek daar het ik-personage eenvoudige taal hanteert. Meer nog; door zijn simplistische manier van denken en zinnen vormen moest ik heel erg aan Forrest Gump denken. Je gaat me niet wijsmaken dat hij een mental breakdown gekregen heeft en sindsdien zich zo is gaan gedragen; ook voor het ‘incident’ moet hij die licht autistische trekjes en dat bijna domme – voor mensen die niet geloven in happy endings – optimisme hebben gehad. Maar als lezer kom je daar niet achter, want het verhaal begint op het moment dat Pat ‘the bad place’ mag verlaten en weer bij z’n ouders intrekt.

Totaal

In mei las ik in totaal 3 boeken, wat de Goodreadsteller op [20/52] ofte 38% bracht.

En u? Wat las u zoal de afgelopen maand?

2 thoughts on “[Gelezen] Mei 2014

Reacties zijn gesloten.