[opreis] Krakau, dag 4: van een poging tot museumbezoek en veel lezen

donderdag 24 april

Uitslaapdag. Nu ja, toch voor het lief, want ik was om 7:30 alweer klaarwakker en ben dan maar in het tweede boek van mijn vakantie begonnen! Uiteindelijk, omdat het lief mij dwong, ben ik daar om 9:30 mee moeten stoppen om me te gaan douchen zodat we toch nog uit ons appartement geraakt zijn.

In eerste instantie wilden we ergens gaan ontbijten, maar omdat we geen leuke adresjes kenden, zijn we bij de bakker op de hoek binnengestapt voor een paar koffiekoeken. Ik vergeet telkens weer dat die in het buitenland nooit op iets trekken en de overdosis suiker liet dan ook een wrange nasmaak achter. Gelukkig was er nog het schone uitzicht!

DSC_0195

Een korte Trotter-check en het museum dat we wilden gaan bezoeken zou pas om 12:00 opengaan (wat achteraf foute info bleek) dus gingen we in de koffiebar vlak naast ons appartement iets drinken (een smoothie van aardbei, appel en nog wat voor mij) en intussen dook ik weer in mijn boek.

DSC_0161

Het Gestapo-museum, gevestigd in het gebouw waar ten tijde van de oorlog ‘verdachten’ werden gemarteld tot ze stierven en/of bekenden, bevindt zich nogal uit de kering van het toeristisch centrum en we waren de enige bezoekers.
De tentoonstelling zelf, met getuigenissen van slachtoffers en biografieën van slachtoffers én beulen, is piepklein, maar de kelders met de drie cellen maakten diepe indruk op mij: de tijdelijke bewoners lieten op de muren opschriften achter die me dieper raakten dan het bezoek aan Auschwitz: dit waren overduidelijke tekens van leven, dat hier mensen hadden geslapen, geleden, de dood in de ogen gekeken, wisten dat ze deze plek niet levend zouden verlaten of naar veel ergere oorden zouden gestuurd worden.

DSC_0162

We zochten onze weg terug naar het centrum voor een lunch bij Camelot, een populaire bar met een piepklein terras aan de straatkant. Ik nam een erwtensoepje met geroosterde pompoenpitten (om het voze ontbijt te compenseren) en dat deed deugd aan de maag.

DSC_0168

Op aanraden van Trotter bezochten we Galeria Sztuki Polskiej XIX Wieku, ofte een tentoonstelling over 19de-eeuwse schilderkunst. Wij zijn geen van beiden kunstliefhebbers; ik kijk liever naar mooie gebouwen maar wat me over de streep trok was de belofte aan affiches (waar de Poolse tekenaars specialist in bleken) en foto’s van de stad.
De foto’s hingen er echter niet meer en de affiches waren verbannen naar de trappenhall.

2014-04-24 15.31.30

We deden ons best om geïnteresseerd te kijken naar de schilderijen, en er waren wel een paar mooie landschappen bij, maar het waren vooral (zelf)portretten.
Op de benedenverdieping was een mooi in elkaar gestoken tentoonstelling over een nobelprijswinnares die vreemde postkaartjes en allerlei andere prullaria verzamelde.
Gelukkig was de toegang niet duur, en was er een kleine maar fijne museumshop waar ik een mooi schriftje op de kop kon tikken.

We slenterden verder, terug naar het oosten van de stad, waar eeuwenoude uiniversiteitsgebouwen staan, indrukwekkend mooi vlak aan de groene rand.

DSC_0170

Omdat het nog vroeg was, zo rond 16:30, zochten we toevlucht in de Tektura om uit te rusten vóór het avondeten. Voor mij een thee… en twee chocolademuntkoekjes. Ik dook helemaal onder in mijn boek en het lief studeerde. Rond 18:00 heb ik me echt moeten losscheuren om ons te gaan opfrissen & omkleden.

DSC_0179

Voor ons afscheidsdiner hadden we gekozen voor Mieta, het restaurant in onze straat waar we op de eerste avond zo lekker (en uitgebreid) hadden gegeten. Als voorgerecht deelden we een bord pierogi gevuld met gehakte biefstuk, ik met een roseetje erbij. Hoofdgerecht na lang wikken en wegen werd een pizza met salami en mozzarella uit de houtoven. Met rode wijn die rijkelijk vloeide!  Alsof we nog niet genoeg hadden gegeten, propte ik er ook nog een chocoladecake met kriekencoulis bij en alsof ik al niet tipsy genoeg was, nog een heerlijk glaasje muskaatwijn erbij.

DSC_0182

Voor u het vraagt: ja, ik kon nog recht naar huis lopen!

4 thoughts on “[opreis] Krakau, dag 4: van een poging tot museumbezoek en veel lezen

        1. Als je graag thrillers leest, raad ik je Jo Nesbo aan (met zo’n schuine streep door de tweede o), een Scandinaviër, love it!
          Jojo Moyes is dan weer eerder chicklit.

Reacties zijn gesloten.