[tv] De moestuin volgens Wim

Bron: http://upload.sbsbelgium.be/vier/web/planb/moestuin.jpg

Er is momenteel bijna niks op tv dat mij aanstaat: van Zuidflank had ik pas na vijf afleveringen door dat het bestond, Astrid in Wonderland ben ik beu nu ik haar John-obsessie niet meer kan uitlachen,  en de Amerikaanse series zijn heruitzendingen van heruitzendingen. Jani’s driekwartsbroekergernissen in Zo man zo vrouw blijven mijn hoogtepunt der marginaliteit van de uitlach-tv.

Maar mijn absolute favoriet van het moment, dat is De moestuin volgens Wim.

Wim dat is een man met groene vingers die behalve zijn eigen moestuin ook een volledige terrastuin heeft ingericht op het dak van productiehuis Woestijnvis in Vilvoorde. Jaloers dat ik ben telkens die tuin in beeld komt; de natte droom van een amateur-balkontuinierster als ik. Pompoenen, bonen, erwten, broccoli, selder, courgetten, you name it… Wat daar groeit en bloeit! En allemaal in bakken en potten!

Bron: http://blog.iloveeco.be/wp-content/uploads/Terras.png

Het programma volgt Wim in zijn dagelijkse moestuinbeslommeringen. We volgen hoe hij tomatenplantjes zet en enkele maanden later hoe hij de vruchten oogst. We kijken met lede ogen toe hoe hij keer op keer de strijd tegen de koolvlieg verliest, tot hij er ten slotte in slaagt een pracht van een witte kool te produceren. We gaan mee naar een patattenbeurs in Engeland, op bezoek bij de Hare Krishna’s in Durbuy, zijn interesse in moestuinen is onbegrensd. Hij helpt de bekende Vlaming met zijn groentetuin, hell zelfs de lagere scholen zijn niet veilig voor zijn magische krachten en gaan overstag voor de fascinerende pompoenplanten.

Maar Wim kweekt en oogst niet alleen, hij maakt zijn verse groenten ook klaar en plein air. Wat zeg ik: in de gietende regen, als het moet! Dat hij langs de kant van één of ander kanaal een paar kilo vlierbessen plukte en ze daar vervolgens op z’n dooie gemak, onder de verbijsterde blikken van de in hun zondagse rust gestoorde vissers ging zitten vermaken tot vlierbessensiroop, was zonder twijfel een legendarisch hoogtepunt waarvoor zelfs Bart zich lichtjes schaamde.

Want Wim doet dit niet allemaal alleen: cameraman Bart doet ook een duit in het zakje.

De wisselwerking tussen die twee heeft mij bij de laatste aflevering nog de slappe lach doen krijgen. Wim en Bart gingen op bezoek bij de Vlaamse ex-tv-kok Piet Huysentruyt in Zuid-Frankrijk en op de autorit van het station naar de villa stopte Wim de auto elke keer hij een moestuin of vijgenbomen of tomatenmarkt zag – om hoorndol te worden. (Ge zijt een moestuinier of ge zijt het niet, waar.) Op een bepaald moment stond hij in een tuin bij een rij kalebassen te kijken: “Wat is dat, Bart?”

Barts droge antwoord (hoewel hij toch niet 100% op zijn gemak klonk, want er kon immers elk moment een razende Zuid-Franse boer komen aanstormen, riek in de aanslag om de overtreders van zijn land te jagen) volgde spontaan en direct:

“De tuin van iemand anders, Wimpie.”

Je moet het eigenlijk zien, hierzo (klik).

We krijgen Bart helaas nooit te zien – ha neen, wie zou hém anders filmen? – dus in mijn gedachten is hij een iets jongere man, kortgeknipt haar, bril op de neus, camera stoer op de schouder, rake opmerkingen en domme vragen op het puntje van zijn tong. Hij doet alsof hij een nederige, beginnende tuinier is die alles wil leren van goeroe Wim, maar in werkelijkheid steekt hij hem de loef af door met verse erwten te komen terwijl die van Wim niet meer dan verschoten loof zijn.

Mijn favorietste programma, door de heerlijke, ontspannen en spontane vertelstijl, en de vele tips en dromen die ik eruit haal…
Zaterdag om 18u55 op Vier!

Ooit, op een dag, heb ik ook zo’n tuin!

18 thoughts on “[tv] De moestuin volgens Wim

  1. Lj, als je zin hebt, mag je hier in de diepe west-vlaanders gerust een deel van mijn tuin onder handen nemen. Ik maak wel pompoensoep 🙂

  2. Ik ben ook fan van Wimpie en Bart. Gisteren lag ik krom om die garnaalvisser die Wim steeds Bart noemde 🙂 Leuk programma, je (de beginnende moestuinierders) leert er nog iets bij en het is ammusant pur sang. Voor mijn part zou de uitzending ietsje langer mogen duren.

  3. Godvernondedekke dat ik dat mis.
    Ik zie zo weinig tv (hij is pas sinds gisterenavond terug aangesloten) en ik heb ne hoop programma’s die ik wil zien, maar dus nooit zie.
    Maar met ons Astrid kan ik nog steeds lachen hoor. Geweldig mens is dat.

  4. Ik kijk er ook graag naar, al moet ik wel steeds de ondertiteling opzetten want vaak versta ik hem moeilijk. In het begin dacht ik “welke pipo hebben ze ze nu weer een programma gegeven?” maar je ziet het dat hij het echt met veel liefde en passie doet en dat is echt fijn om te zien. En om het in de sappige woorden van Piet H te zeggen: “Bart is wa ne filoe he” 🙂

Reacties zijn gesloten.