Blanco

Het zal u als Belg uiteraard niet ontgaan zijn: op 14 oktober waren het gemeenteraadsverkiezingen. Voor mij staat dat synoniem voor bergen bossen aan folders of zelfs heuse boekjes, wat ik stiekem wel leuk vond want in de weken voorafgaand aan de belangrijke dag, was er geen enkele dag dat mijn brievenbus leeg bleef.

Populaire meid, ikke!

En alles liever dan facturen, nietwaar. Niet dat ik ook maar één zo’n stukje papier heb bekeken: alles werd meteen verticaal geklasseerd en dat mag u letterlijk nemen, want onder de rijen brievenbussen in de hall had de conciërge een doos gezet, hupla veeg alles uit de bus rechtstreeks de doos in. Lekker makkelijk.

Nee, zelfs de persoonlijk aan mij geadresseerde brieven van net na het afstuderen aan hun carrière begonnen jonge vrouwen die vlakbij wonen en wiens vader de enveloppes overal gaat insteken, konden mijn interesse niet opwekken. Een dikke pluim voor hun inzet, maar ik had geen enkele behoefde aan schommels voor mindervaliden, of zoiets.

Ik wist immers al op wie ik ging stemmen. In Leuven is Tobback intussen zestien jaar aan de macht en ligt het voor de hand dat hij daar nog eens zes jaar aanbreidt. Die man heeft veel gedaan voor onze stad. Er is natuurlijk genoeg kritiek van tegenstanders: over het lelijke baksteenoranjerode busstation. Over het kale stationsplein met het lelijke oorlogsmonument in het midden. Over het hypermoderne maar vooral heel erg lelijke Fochplein (dat bij de heropening anders werd gedoopt maar daar trek ik mij niks van aan) met zijn absoluut onpraktische bushokjes. Over het groen dat overal verdwijnt – tja, waar moeten ze anders alle mensen steken die in onze stad willen komen wonen? En ik wil u wel eens een nieuw plein, een multifunctioneel gebouw of een straat zien ontwerpen of heraanleggen. Ga gerust uw gang.

Zijn grootste tegenstanders zijn de studenten. Het botst regelmatig tussen die twee. Ik, als inwoner, kan me alleen maar aan Tobbacks kant scharen. De studenten zijn al met zoveel – 30 à 40.000 – in onze kleine stad, ze hebben al genoeg voor het zeggen en nemen al genoeg ruimte in, waarom hen nóg meer vrijheid geven? Akkoord, zonder studenten zou Leuven Leuven niet meer zijn. De KU Leuven beheert immers het grootste deel van de aanwezige gebouwen en zorgt voor een groot deel van de inkomsten (I can imagine). De studenten horen erbij en ik heb absoluut niets tegen hen, behalve als ze overal afval achterlaten, op auto’s springen, de stoep onderkotsen of tegen gevels pissen. Zij zijn de reden dat ik nooit van mijn leven in het centrum zou willen gaan wonen – wat voor Jan Modaal toch niet te betalen is.

Over de goede verwezenlijkingen van onze burgervader wordt door de tegenstanders met geen woord gerept. De heraanleg van de Bondgenotenlaan schitterde onder zijn vlag. De aangename winkelwandelstraat die de Diestsestraat is geworden. De opwaardering van buurten zoals de Parijsstraat. In mijn ogen heeft hij van onze stad een pareltje gemaakt, een prachtige combinatie van oud & nieuw, een voorbeeld daarvan is trouwens ons Museum M: een neoklassieke gevel die prachtig opgaat in de moderne nieuwbouw.

Leuven. Eeuwenoud, springlevend.

Slechts enkele weken voor de verkiezingen kwam ik er toevallig achter dat er ook voor de provincie moest worden gestemd. Afschaffen die handel, vindt het lief. Het enige wat ik over de provincie weet, is dat ze instaan voor toerisme en dat vind ik ook juist, want als je die bevoegdheid aan de federale regering zou toekennen, zou er niet genoeg aandacht zijn voor regionale projecten laat staan voor lokale, en daar tegenover als je het aan de gemeentes zou geven, dat is helemaal niet werkbaar door kleinere budgetten en de vele grensoverschrijdende projecten. Dus op dat vlak vind ik provincies zeker nuttig. Alleen… ik kon geen enkele info vinden over de kandidaten voor Vlaams-Brabant. Na een half uur surfen gaf ik het op en ben ik naar het stembureau vertrokken… om blanco te stemmen voor de provincie. Moeten ze maar zo ambetant niet doen.

Ben ik de enige die baat zou hebben bij een oplijsting per partij per regio/provincie van de kandidaten met hun niet nagekomen beloftes + hun beloftes voor de komende periode + verwezenlijkingen uit vorige periodes? Kan iemand zich daarmee eens bezighouden, om de burger fatsoenlijk en correct geïnformeerd te krijgen?

20 thoughts on “Blanco

 1. Verkiezingen…. Het is maar dat het om de zoveel tijd moet gebeuren maar ik zie er bijna het nut niet meer van in. Allen hebben ze goede beloftes maar wat er na de verkiezingen van terechtkomt?? Ik ben in ieder geval blij dat het weer achter de rug is, geen overlast meer van teveel papier in de bus en gedaan met het constante belletjetrek.

 2. Ik ben dus iemand die al die folders wel heeft gelezen. Ik wist wel al ongeveer op wie ik ging stemmen… maar heb ik ze toch gelezen. Vooral de punten van de CD&V vond ik erg goed, maar ik val nog liever dood dan daar op te stemmen. 🙂

  Dit jaar was ik de verkiezingen vergeten… meestal plannen we onze conge zo in dat we niet moeten gaan kiezen… Jammer genoeg dus vergeten en konden we gaan kiezen. Dus volgende keer gaan we dus terug ons verlof inplannen dat we gewoon niet gaan.

 3. Daar ik lid ben van de zelfde familie van Louis , heb ik deze man al enkele keren ontmoet ! Een kleine man , vooral zijn handen (:-) . maar de energie die hij heeft is enorm . In onze stad ( die uiterst conservatief is ) moeten we echt vechten om voet op grond te zetten . Toen hij voorzitter was , kwam hij ons veel moed inspreken . hij kon met zoveel vuur over Leuven spreken , dat je zowaar aan zijn lippen hangde ! Ben trots op jou dat je ook zo’n keuze hebt. In Antwaarpe zullen ze wellicht beseffen dat ze Patrick ten onrechte in de goot gesmeten hebben ! Wait and see !

  1. Ik ben benieuwd hoe het Antwerpen zal vergaan met hun nieuwe burgemeester.
   Verder ben ik geen socialist Ollie, voor Tobback maak ik echter een uitzondering.

 4. Dat stond misschien in die folders ? Geen idee, ook omdat ik het allemaal zakkenvullers vind en er niet veel zal veranderen, wie er ook ‘aan de macht’ is …
  Je weet toch dat de blanco en ongeldige stemmen bij de meerderheid worden geteld.

 5. Je vergeet dat toerisme een gemeenschapsbevoegdheid is (Bourgeois is minister van toerisme). De federale overheid heeft in die zin niets in de pap te brokken. Persoonlijk ben ik van mening dat de meeste bevoegdheden van de provincies makkelijk herverdeeld kunnen worden tussen gemeenten, gemeenschap en gewest. Niets houdt gemeenten trouwens tegen om samenwerkingsverbanden aan te gaan. Afschaffen dus.

  De Leuvense persclub zette trouwens een speciale website op volledig gewijd aan de Leuvense verkiezingen: http://www.leuvensepersclub.com . Maar dat zijn nu natuurlijk vijgen na Pasen.

  Ik vind persoonlijk de heraanleg van het Martelarenplein (mét het monument dat een erg dramatische gebeurtenis in de Leuvense geschiedenis herdenkt) en het Rector De Somerplein wel geslaagd (alleen de fietsenstalling is een miskleum). Het Martelarenplein komt nu niet tot zijn recht, met het voorlopige station en de bouwwerf voor Het Depot, maar in de tweede helft van 2013 kan het plein met zijn vele terrasjes weer volop ademen.

  1. Wat doen provincies dan wél? Vraag ik me af.
   Bedankt voor de websitelink… volgende keer zal ik me wat langer vooraf beter informeren 😉
   Ik vind beide pleinen ook een aanwinst voor de stad, maar het monument blijft lelijk ook al is het belangrijk als herdenking. En méér groen mag zeker, op die paar nu kale boompjes na is er niets meer, vroeger had je nog van die plantenbakken op het Foch met zomer en winter groen of kleur.

 6. Amai, gij hebt u nog goed geïnformeerd. Ik heb mij daar totaal niet mee bezig gehouden. Achteraf heb ik daar wel een klein beetje spijt van. Wat er in mijn gemeente gebeurt vind ik toch wel een beetje belangrijk. Voor de provincie wist ik ook niet wie te kiezen.

 7. In sommige provincies (Limburg om geen naam te noemen …) is het provinciale bestuur toch wat meer aanwezig, zo lijkt het mij toch. Al wil dat natuurlijk niets zeggen over de kwaliteit van de gemiddelde kandidaat, het gemiddelde provincieraadslid of de gemiddelde deputé. Maar dat geldt volgens mij voor alle niveaus, van gemeente tot Europees parlement staat er heel wat “vulling” op de lijsten. En beloftes en verwezenlijkingen, dat is tegenwoordig niet meer belangrijk (helaas), uitstraling, een bekende kop hebben, “alles” kunnen uitleggen in korte “soundbytes”, enz. wel. Desondanks ga ik stemmen (zou ik zelfs doen als het niet moest) en stem ik nooit blanco/ongeldig.
  Ik ben trouwens voor het behoud van de provincies, al is het maar omdat zo de door mij vervloekte gewesten/gemeenschappen wat minder macht hebben.

 8. Het bewijst maar dat de meeste mensen totaal niet bezig zijn met verkiezingen voor de provincie… Het is niet zo belangrijk als de landelijke verkiezingen en veel verder van ons bed dan de gemeenteraadsverkiezingen, en raakt zodoende tussen wal en schip.

 9. Lees hier het hele ‘probleem’ met politiek, zeg eerlijk het is gewoon allemaal veel te vaag. Zo een lijstje zou idd een uitkomst zijn alleen niet te doen hier in Nederland. Er wisselt zoveel in zo een korte tijd…. alhoewel dat zou weer extra werkgelegenheid creëren hahahaha 😀

 10. Nationale verkiezingen vind ik de hel, maar gemeentepolitiek vind ik fantastisch. Ik was dus ook zo’n politieke sukkel die al die folders verslonden heeft. Want op nationaal niveau stem ik altijd hetzelfde, maar voor gemeentepolitiek is de partij voor mij van minder belang – wel wie er op de lijst staat (wie ken ik allemaal persoonlijk?) en wat willen ze in mijn stad veranderen? Ik ben wel blij met de verkiezingsuitslag van mijn stad. (NV.A haalde niet de meerderheid en werd dus lekker aan de kant geschoven, en dat maakte mij blij.)

  Wat betreft de provincies: mijn vriend werkt voor één van onze provincies (en werkt kei hard, met veel overuren, die hij niet opneemt, wegens tijdsgebrek), dus ik ben compleet tegen afschaffen, anders zit de sukkelaar zonder werk. Ze doen daar heel wat meer dan een mens zou denken, alleen jammer dat zo weinig mensen dat weten. Denk maar aan de gewestwegen, de grensoverschrijdende projecten, de economie (bv. nu met Ford Genk, Vlaanderen heeft geen geld en wil nu dat Limburg het oplost). Maar wat betreft de verkiezingen voor provincies: die mogen wel afgeschaft worden. Zoals Corvus hierboven reeds meldt, komen daar via de verkiezingen soms compleet nutteloze mensen aan de macht, enkel en alleen omdat ze verkozen zijn door een volk dat waarschijnlijk niet eens beseft voor wie ze stemmen. Want zoals je zegt: informatie ontbreekt. Ik heb enkel een provinciale folder van Groen! in de bus gehad, dus ja, zoek de verschillen maar… Dus, wat mij betreft, de provinciebesturen zeker niet afschaffen, maar meer informatie voor de burger, daar mogen ze van mij echt serieus in investeren.

  1. Ik had die folders mss beter ook bekeken. Het is wel anders als je mensen in de politiek kent, denk ik. Volgende keer moet ik me echt beter informeren.

   1. Nu, ik woon ook wel in een kleine stad waar ik geboren en getogen ben, en waar mijn ouders geboren en getogen zijn. Dat is wel een verschil hé, dan ken je al sneller mensen persoonlijk. Ik kan me voorstellen, moest ik in Leuven of Antwerpen ofzo wonen, dat ik de mensen op die lijsten ook amper zou kennen.

Reacties zijn gesloten.