Düsseldorf in ’t kort

17-18-19 augustus 2012

Düsseldorf in drie conclusies: de Kö is overrated, ik wil terug in putje winter, ik moet afvallen zodat ik weer kan gaan shoppen.

Het was de eerste keer dat ik met iemand anders dan het lief op meerdaagse citytrip ging. Minerva bleek een uitstekend compatibele compagnon en bovendien heeft zij een beter ruimtelijk, wiskundig en geografisch inzicht waardoor zij de leiding nam over het kaartlezen en ik gewoon moest volgen, wat wel een keer zo makkelijk en zo leuk is en vooral: geen enkele verantwoordelijkheid als we verkeerd liepen.

Ik had op voorhand een aantal tips gekregen, waaronder van ons Alice, en een gidsje gelezen van Delta – het enige stadsgidsje dat (in het NL) van de stad bestaat en dat op niks trekt want de kaart was veels te klein en de uitleg stond op geen nader bepaalde of toch niet voor mij erg logische volgorde, maar dankzij een door mijzelve al dikwijls gebruikt systeem van paginanummers op de kaart noteren zijn we toch vrij vlot van ’t één naar ’t ander kunnen huppelen. Of sloffen, naar het einde van de dag toe.

Ik ga u direct zeggen dat Düsseldorf voor mij een hele leuke stad was. De eerste indruk, door de aankomst in het centraal station en het doorkruisen van een aantal boulevards vooraleer de gezellige Altstadt te bereiken, deed me heel erg aan Brussel denken. Maar dan minder vuil. En met Duits- in plaats van Franssprekenden; een niet onbelangrijk detail aangezien mijn Duits al enkele jaren langer ligt te verstoffen dan mijn Frans en ik van geen naamvallen niet meer weet.

Hoe verzinnen ze het ook, om substantieven te gaan verbuigen gelijk de Romeinen dat meer dan tweeduizend jaar geleden deden? Hallo evolutie!

Düsseldorf is een stad aan het water; de Rijn da’s nogal eens wat anders dan de Dijle om maar iets te zeggen, of de Vaart, die al drie keer zou passen in de containerschepen die we zagen passeren. Ondanks die nabijheid van water, was er verder geen stromend water te vinden in de stad. Fonteinen? Als er waren, waren ze duidelijk al maanden werkloos.
(Ja, ook die in het volledig verwaarloosde Hofgarten, een park dat in de Top Ten van de bezienswaardigheden prijkte, maar ik heb geen flauw idee waarom want er was daar nu eens niks te zien of te doen laat staan wauw: een raar vrouwmens en een paar graspleintjes en wat bomen en beelden die dringend een opkuis nodig hadden, met zicht op één van de zovele nieuwbouw- en renovatieprojecten in de stad inclusief lelijke oranje kranen aan de overkant van wat ooit een idyllisch vijvertje was met zwanen en eendjes. Ik heb al schoner parken gezien, daarvoor moet ik zelfs Groot-Leuven niet uit.)
Gelukkig had een zaak aan de Rijnoeverpromenade een tuinslang met gaatjes buitengelegd waar de passerende passanten doorheen konden rennen, zalige verkoeling gaf dat.

Düsseldorf is een shoppingstad; tijdens onze tocht zijn we zeker twee shoppingcentra tegengekomen en dan heb je nog een winkelwandelgedeelte inclusief Birkenstockwinkel in de Altstadt, maar het was gewoon te warm en de goesting én het geld ontbraken me om te shoppen.
Er is ook de wereldvermaarde Kö(nigsallee), een boulevard die door een gracht in twee wordt gedeeld met aan de ene kant imposante bankgebouwen en aan de andere kant een H&M en een Desigual ingesloten tussen de boetieks van Gucci en Mont Blanc, uweetwel het soort winkel dat bewaking aan de deur heeft staan en dat de gewone mens gelijk u en ik nooit vanbinnen zullen zien, ja ik ben daar realistisch in. Ook de Kö behoorde tot de Top Ten maar is eigenlijk even ondermaats als de Hofgarten: het is gewoon een gracht met bomen, een paar bruggen er overheen en, als kers op de taart een gigantische, witte, hier en daar verroeste metalen buis die zelfs af en toe op ooghoogte maar vooral vlak langs die gracht het zicht grondig verpestte.

Ik weet niet hoe ze dat bij u doen, maar bij ons steken ze buizen onder de grond.

Die bovengrondse buis kwamen we ook tegen toen we op zoek naar ijssalon Pia (een geweldige tip van Alice!) door een lange, half opengebroken straat liepen en met onze tong tot op de grond pas bij nummer 150 doorhadden dat nummer 3 de andere kant op was. Maar het heerlijke ijsje was die inspanning meer dan waard.

Düsseldorf heeft een nieuw gedeelte, aan de haven, met schoon moderne gebouwen waar ik direct naartoe had willen verhuizen om dan te kunnen zeggen dat ik in het graafste appartementsgebouw van het land woonde, maar helaas waren er enkel kantoorruimtes. Er staat daar ook een aartslelijke tv- of radiotoren die je overal in Düsseldorf tegenkomt en eigenlijk niet kan vermijden omdat hij boven alles uitsteekt.
De bouwstijlen zijn verder nogal eclectisch: de oudere gebouwen zijn typisch een mengeling van zuiltjes, rondbogen, krullen en andere achttiende-eeuwse ornamenten, de nieuwere gekleurd en alles zag er zo schoon uit, alsof de gevelwerkmannen elke nacht passeren om bij te schilderen of mankementjes weg te schaven.

In de Altstad vind je gezellige straatjes en veel restaurantjes – om het in Leuventermen te zeggen: de ene Muntstraat volgde op de andere. Vooral heel erg Duitse keuken, natuurlijk, met veel vlees en weinig groenten dus. We hadden een aanrader gekregen voor een bierhal maar daar waren ze zo onvriendelijk dat we elders ons heil hebben gezocht, onder de bomen met zicht op de Rijn, voor mij Wurst und Sauerkraut bitte.

Ons tweede dagje Duitsland zijn we het hotel niet uit geweest. Een paar uur aan het zwembad gelegen en dan, op het heetst van de dag, in de auto gestapt en teruggereden naar huis.

Hier vind je een iets objectiever verslag van de stad samen met foto’s: Düsseldorf in ’t lang.

20 thoughts on “Düsseldorf in ’t kort

  1. Ik ben sowiso meer voor Keulen dan voor Dusseldorf. Maar Dusseldorf heeft wel een prachtige kerstmarkt. Terug in de winter zou ik zo zeggen!

  2. Substantieven = zelfstandige naamwoorden en die worden in het Duits niet bepaald meer verbogen dan in het Nederlands. Adjectieven (bijvoegelijke naamwoorden), lidwoorden, persoonlijke voornaamwoorden en dergelijke daarentegen …
    Duits heeft tegenover Frans een groot voordeel voor Nederlandstaligen: het lijkt op Nederlands. Met een beetje inspanning begrijp je als Nederlandstalige vrij veel Duits (tenminste toch “Duits Duits …), zelfs al heb je het nooit geleerd. En omgekeerd verstaat een Duitstalige met enige inspanning vrij veel Nederlands. En buiten de naamvallen is Duits toch ganz einfach, of niet?

    1. Ik ken de benaming van naamwoorden en co 😉 Qua grammatica vind ik Duits heel erg moeilijk hoewel er een tijd is geweest dat ik het onder de knie had (hogeschool). Om ze te verstaan gaat idd een pak beter!

  3. Ik ben er ook nog niet geweest,……Duitsland spreekt me in het algemeen niet zo aan, maar hoe is het spreekwoord weer, onbekend = onbemind,…………en ik geloof nooit dat ik Big mee naar een kerstmarkt krijg,…….het idee alleen al doet me lachen 🙂

  4. Wij houden heel erg van steden. Zo is Düsseldorf een van de steden waar we een paar keer per jaar naartoe trekken. We hebben er een autorit van ruim twee uur en een half voor over. Het centrum is heel gemakkelijk te bereiken, en we parkeren altijd in parking Carsch-Haus. Heel strategisch gelegen: aan de ene kant heb je de Altstadt, aan de andere kant de Königsallee. Bovendien stappen we vanuit de parking rechstreeks binnen in Delikatessa , een culinair paradijsje: zowel Duitse, Italiaanse (met de allerlekkerste Parmaham) als Oosterse specialiteiten; vis, vlees, groenten en fruit (met versgeperste sappen!), en dit alles samen met alle mogelijke toebehoren voor de keuken: van espressotoestellen tot de kleinste en origineelste keukenbenodigdheden en hebbedingetjes. Hier alleen al zou je uren kunnen doorbrengen. Maar,… Düsseldorf heeft nog zo veel meer te bieden!

  5. Ben er vorig jaar nog geweest (met een Bongobon Cultuurweekend) en vond het ook wel de moeite – vooral het museum voor moderne kunst, K20 of K22 of toch zoiets. De Kö vond ik ook zwaar tegenvallen! (had daar natuurlijk kweenieoeveel van verwacht…) Mijn zus is er in de kerstmarktentijd geweest en vond dat fan-tas-tiessssss – dus misschien dan nog eens teruggaan? 🙂

  6. Tja ik vind dat altijd het lastig met steden… daar krijg je bijna altijd zo een gemengd gevoel van…. En Dusseldorf met kerstmarkt is super, tenminste vond ik 😀

Reacties zijn gesloten.