#40 Foto van de week – Kledij

kledij, v. (-en), kleding

Synoniemen: kleding, kostuum, goed, dracht, tenue, kleedsel, dos.

Op vakantie in o.a. het Italiaanse Siena vorige zomer, kwamen we middenin de voorbereidingen terecht voor de tweejaarlijkse Palio, de eeuwenoude paardenracen waarvoor de stad wijd en zijd bekend staat. De verschillende stadsdelen nemen het in deze prestigieuze race tegen elkaar op. Gewonden of zelfs doden zijn geen uitzondering; het gaat er snel en hard aan toe. Het is trouwens het paard dat over de finish moet komen – met of zonder zijn ruiter.

In de dagen en weken die voorafgaan aan het evenement worden de tegels rond het unieke, schelpvormige plein in het hart van de stad, de Piazza del Campo, tweemaal daags met zand bestrooid, nat gemaakt en aangestampt door de horden toeristen die er passeren, zodat er een stevige laag ligt voor als het eenmaal zover is. De tribunes staan al klaar, verbergen de terrasjes en ingangen van souvenirwinkeltjes. Een paar keer per dag moet iedereen ruim baan maken voor een stoet opgedofte kerels met zwaaiende vaandels en trommels: elke wijk heeft zijn eigen eer, zijn eigen ruiter-met-paard, zijn eigen vlag, zijn eigen naam, en zijn eigen pofferige kledij in zijn eigen kleur die ze dan tonen.

Een klederdracht die in de hitte tussen de eeuwenoude muren een béétje grappig was. Achteraf gezien toch, want in the heat of the moment lieten het lief en ik ons meeslepen en kochten ons een toeristenversie van de vlag van de wijk waarin wij logeerden: ‘Onda’, of golf, met een vreemde dolfijn in het midden.

Deze foto is genomen tijdens een Onda-stoet. Het was moeilijk foto’s nemen in die half in de schaduw, half in de volle zon liggende, smalle straatjes. Dus let aub niet de op kwaliteit. Het gaat ‘m om de kledij.
Toen de Palio begonnen, waren we trouwens alweer terug in België.

Onda tijdens de voorbereidingen van de Palio, Siena, juni 2011.

Gebaseerd op de wekelijkse opdracht van Photo Friday.

14 thoughts on “#40 Foto van de week – Kledij

  1. Ik vind het een zeer mooie foto. De man in uniform. Was dat een groep met vendelaars/vlaggenzwaaiers? Overigens kan er wel nog wat gewerkt worden aan die man zijn speeltechniek :p

    Er viel me iets te binnen bij het bekijken van de foto en dat je aangaf van die schaduw: “de zwarte man staat in de schaduw van de blanke.” Lol! 😉

    1. Ja er liep vanalles rond, idd ook ‘vlaggenzwaaiers’. Ik denk dat niet iedereen even enthousiast meeliep in die stoeten; die pakjes zagen er ook gewoon veel te warm uit.

    1. Naar wat ik ervan gehoord en gelezen heb, is het een hele harde race en vallen er niet enkel onder de ruiters gewonden. ’t Is ook zo’n kleine ‘renbaan’, en dan nog eens al dat volk errond, dat er géén accidenten zouden gebeuren zou raar zijn!

  2. Mooie foto 🙂 Ik vind de foto niet zo zeer mooi door zijn kleding ofzo maar door de blik in die man zijn ogen. Die zorgt voor gevoel in de foto, me like!

Reacties zijn gesloten.