Stoppen met shoppen?

De trend wordt voortgezet. Het is in, tegenwoordig, en de modewereld kan niet achterblijven en wil zelfs inspelen op het rijzende minimaxisme.

Het doel: 365 dagen stoppen met shoppen. In de Flair stond een kort interview met enerzijds de initiatiefneemster en anderzijds een modebewuste, shopverslaafde 19-jarige. Beiden beginnen er vol goede moed aan. Ik lach in mijn vuistje.

Want de regels. Die zijn ronduit belachelijk en duidelijk opgesteld voor shopverslaafde ik-heb-geen-andere-hobby’s vrouwen die maandelijks genant veel geld uitgeven aan Guess en Chanel want met Promod laat staan H&M willen ze niet gezien worden.

 • Het stoppen met shoppen heeft enkel betrekking op kleding. Je mag dus nog altijd prullen kopen om je huis mee te vullen. Fout, want als je dan de drang voelt om te kopen ga je toch gewoon de Casa, de Hema of de Ikea binnen?
 • Sokken, panty’s en ondergoed mag je kopen – “maar niet overdrijven”. Ik neem aan dat de organisators genoeg om ons geven om ons niet in affronten te laten vallen met gaten op ongemakkelijke plaatsen tijdens een eerste date. Ofzo.
 • Je mag kleding ruilen met vriendinnen, wat meteen goeie reclame is voor swapping, het nieuwe shoppen. How convenient. Had ik nu maar vriendinnen met dezelfde maat, of überhaupt kleren waar andere mensen wat aan zouden hebben.
 • Je mag kleding en accessoires zelf maken. Seriously? Ten eerste ontgaat me dan volledig het nut van niet meer te gaan shoppen: je kan blijven naaien tot je kleerkast alsnog uitpuilt. Er zijn 586 leuke stofjes en patronen! (Mommie heeft het naaivirus alleszins stevig te pakken.) Ten tweede ga ik daarvoor een naaicursus moeten volgen en dan kan ik misschien over een jaar mijn eerste kleedje in elkaar zetten. Niet eerlijk!
 • Shoppen tijdens citytrips buiten Europa mag, omdat je zogezegd niet naar bijvoorbeeld New York kan zonder te shoppen. Flauw, echt. Londen en Parijs zijn in dat geval ook serieuze danger zones vind ik. En dichter bij huis Antwerpen en Lille.
 • Je mag kleren krijgen voor je verjaardag of met Kerst. Krijgen, niet zelf kopen. Sure, alsof mijn ouders, Zus, het lief of vriendinnen weten wat me staat, me past enzovoorts.

En toch heb ik me ingeschreven voor deze crazy weddenschap. Ik was vooral benieuwd naar de tweewekelijkse nieuwsbrief met tips om je kleerkast te pimpen en om het stoppen met shoppen vol te houden. Tot nog toe heb ik niets ontvangen, maar ik hou jullie vanzelfsprekend op de hoogte.

En intussen heb ik een shopmiddagje ingepland met Aegle…

18 thoughts on “Stoppen met shoppen?

 1. Ik vind dat jij precies zo snel over de mensen oordeelt, LJ. Met die bongobon vond ik dat ook al, alsof ik een tuttebel ga omdat ik af en toe naar een schoonheidsspecialiste ga en meer nog, alsof ik daardoor over mensen die dat niet doe oordeel. Eerder andersom, nee? Jij hebt toen over mensen zoals ik geoordeeld.
  Of zoals nu, “want met Promod laat staan H&M willen ze niet gezien worden,” dat weet jij toch niet? En dan die regels belachelijk maken, dat je wel nog dingen voor in je huis kan kopen? Daar heb jij toch geen last van. En dan dat dingen oneerlijk zijn omdat jij niet kan naaien of mensen je smaak niet kennen of dat je niet kan ruilen.
  Ik vind het zinnige regels, voor zover ik dat hele ‘stoppen met’ zinnig vind. De meeste impulsaankopen doe je toch immers in je eigen stad, snelsnel onder de middag bijvoorbeeld? Als je dingen maakt, daar kruipt tijd in, da’s niet meer impulsief.

  Alsof jij superieur bent omdat je je eigen ‘stoppen met’ hebt gedaan.

  1. Ten eerste schrijf ik zowat altijd in veralgemeningen, met een hele berg sarcasme. Natuurlijk weet ik dat dat niet voor iedereen geldt en dat er uitzonderingen zijn. Ik ben slimmer dan dat en ergens verwacht ik dat ook van iemand die zo’n postje leest…
   Als ik jou met dit en een vorig postje heb gekwetst, sorry dat was niet mijn bedoeling en het is ook nooit mijn bedoeling om mensen te kwetsen met wat ik schrijf.
   Mijn fantasiebeeld van schoonheidsspecialistes komt voort uit films en series, waar het effectief bimbo’s zijn die er zitten, vandaar. Kan ik er wat aan doen dat ’t zo wordt gedisplayed? Natuurlijk gaan ook ‘normale’ vrouwen daar naartoe! Anders zou ik het ook niet doen he?
   Dat mijn stoppen met shoppen regels superieur zijn, of dat ik superieur ben tgo de rest die wil stoppen met shoppen, heb ik nooit ergens gezegd of zo laten uitschijnen. (op de FB pagina van de organisatie smijten ze met merknamen, vandaar de opmerking over Promod etc) Ik vind de regels van die 365 dagen stoppen gewoon nogal oppervlakkig, ze hadden er meer mee kunnen doen. Mijn bedoeling van ‘stoppen met shoppen’ is bewuster minimalistischer te leven en om te gaan met geld. Impulsaankopen was alles wat ik vroeger deed. Door wat meer stil te staan bij dat hele stoppen met shoppen gedoe probeer ik mijn denken te veranderen. Dat er tijd kruipt in naaien weet ik, zoals gezegd is ons mama er weer helemaal door bevlogen en wil ik het zelf ook graag leren. Niks neerbuigends daarover!
   Ik vind dat je nogal snel over me oordeelt. Toch bied ik mijn excuses aan als je je beledigd voelt door wat ik schrijf.

 2. Ha dus je gaat het toch doen 🙂 De regel dat je wel nog dingen voor je huis mag komen, zou bij mij zo niet nuttig zijn. Ik koop nu al meer dingen voor mijn “toekomstig huis” dan kleren of eendert wat nog allemaal te samen! 🙂 Maar veel geluk ermee, het kan zeker alleen een positieve invloed hebben op je portemonnee 🙂

  1. Inderdaad Casa of andere interieurwinkels kom ik zelden buiten met lege handen, al zijn ’t kaarsen! Gelukkig is mijn appartement niet al te groot of ik zou de Ikea leegkopen!

 3. Bij mij gaat het in impulsen. Ik koop on-line mijn kleren. Ik krijg zeer vele mails van de verschillende ‘boetieken’ en negeer ze voor 99 %. Maar eens ik een open doe zie ik altijd wel iets wat me zou kunnen staan en klik het aan. Zo ben ik vertrokken, natuurlijk. Ik heb de laatste weken 2 keer besteld en zweer je dat ik nu genoeg kleren heb voor de volgende 100 jaar ! Tot de volgende keer, natuurlijk. 😉
  Ik moedig je initiatief aan en duim dat het je goed gaat.

 4. Hahahahahaha, dit soort regels bedacht ik vroeger ook “Niet shoppen, behalve als ik in een grote stad ben met veel winkels” Of “Niet shoppen, tenzij sale”

  Ik moet zeggen, ik heb een 2 vriendinnen met dezelfde lengte + maat. Dat is wel freaking handig. Dus één keer in de zoveel tijd doen we een swop en dan heb ik heel goedkoop, hele mooie jurkjes. Alleen schoenen uitruilen doe ik nog niet 😛

 5. Ik heb deze week gemerkt dat ik gewoon simpelweg niet gemaakt ben voor dit soort onthoudingsacties…. Sorry ik hou TE VEEL van shoppen 😉 Maar ik heb wel mijn moeder en tante helemaal gelukkig gemaakt met kleding die ik niet meer draag, dus toch wel een beetje credits voor mij vind ik.

Reacties zijn gesloten.