Bruxelles bruxellait

(klik op de foto voor een slideshowtje)

Dat het leuk was in Brussel.

Dat het idee van het lief kwam, nota bene.

Dat het koud was met die wind maar dat ’t zonnetje wel deugd deed.

Dat ik mezelf keistoer vond, met mijn knaloranje vingerloze handschoenen en m’n afschuwelijke sneakers in een flauw groen, camera continu in de aanslag.

Dat het lief zich niet heeft geërgerd aan de frequentie waarmee ik stopte om een foto te nemen van één of ander onooglijk gebouw waarvan ik achteraf niet meer op de naam zou komen. Ofwel heeft hij heel erg z’n best gedaan alsof.

Dat we een politie-escorte zagen met drie auto’s Afrikanen en Aziaten en dat we zelfs Verhofstadt meenden te herkennen en de Zuid-Soedanese vlag maar we zijn niet zeker.

Dat het lief onze bestrikte premier zag komen buitenrijden terwijl ik enkel oog had voor een bende vrouwen die met hun rokken in de lucht de straat over renden.

Dat de Wetstraat verder ook keicool is, met allemaal van die gigantische gebouwen vol Europese Raad, Unie, Commissie, veel en grote vlaggen en stukjes Amerikaanse, Zwitserse, Macedonische, Spaanse bodem, maar wel keilang, zo van het Warandepark helemaal naar het Jubelpark.

Dat er buiten die twee parken geen enkel groen is in de stad op een paar verdwaalde boompjes na en dat elk verloren gegane versleten grasperkje het sein is voor alle hondeneigenaars in de buurt om daarheen te trekken met hun behoeftige viervoeter. Dat er trouwens ook heel veel kauwgom aan de stoepen plakt.

Dat de stad verder niet meer zo vies, lawaaiierig en vol bedelaars is als in mijn laatste herinnering. Maar toch nog steeds veel bedelaars, en ook straatkunstenaars voor de toeristen.

Dat er Aziaten rondlopen met een camera rond hun nek en een masker voor hun mond.

Dat we veel talen hebben gehoord en amper Frans. Behalve in de Exki, waar de verkoopster weigerde één woord Nederlands te verstaan laat staan te spreken.

Dat we lunchten bij McDonald’s omdat we geen zin hadden om te lopen zoeken naar een goed(koop) restaurantje.

Dat weerstaan aan de 586 winkels van de Nieuwstraat absoluut niet moeilijk was. Dat ik dus volledig afgekickt ben!

Dat we allebei doodmoe thuiskwamen na vijf uur rondwandelen.

Dat ik wel even moeilijk had, in die bekende straatjes, op bekende pleintjes, langs bekende winkeltjes; herinneringen aan de kerstmarkt, aan het gidsexamen waar ik dat helse Beursgebouw met al z’n reliëfs en beelden moest bespreken, aan de ACEEPT week, maar eigenlijk vooral heel erg veel herinneringen aan Dubia: Brussel was ‘onze’ stad, we hebben er zo vaak rondgelopen, musea bezocht, gepicknickt onder een boom, bewonderend foto’s gemaakt aan de triomfboog, leuke schriftjes gekocht in ons boekenwinkeltje in de Sint-Hubertusgalerij, geshopt in de Nieuwstraat als we nog fut over hadden, naar concerten geweest in de AB, de rommelmarkt op de Marollen, de enige echte Côte d’Or winkel op de Kleine Zavel, peren schillen op de Kunstberg, Brussels by night, allemaal lichtjes, o de kerstmarkt met het afschuwelijke Finse drankje waarvan ik me naam noch smaak herinner, mijn eerste kennismaking met churros, het reuzenrad met al z’n lichtjes……..

Brussel, je blijft een plekje houden in mijn hart.

Brussel was de eerste stad die ik bezocht in het kader van project nummer 77. Goed het is geen hoofdstad van een provincie maar ik laat ze de plaats innemen van Waver, de ‘hoofdstad’ van Waals-Brabant, waar volgens mij niets te zien is buiten Walibi.

O en er zitten twee liedjes verstopt in dit postje. Wie ze vindt en kan benoemen met artiest en titel, zónder Google te gebruiken, krijgt een hele brownie. Of een halve, afhankelijk van hoeveel ik er zelf van opeet voor ’t pakje bij u is.

21 thoughts on “Bruxelles bruxellait

 1. Klinkt als een heerlijke dag! Je foto’s zijn mooi, al mis ik er 1. Ik probeer me sinds het beginnen te lezen van dit blogje een voorstelling te maken van je outfit die dag 😉 die had ik wel erg graag op foto gezien hahahaha

 2. Leuke trip hebben jullie gemaakt. Wij gaan ook af en toe eens naar Brussel maar dan meestal naar de markt op zondag of gaan winkelen. We moeten eens meer cultuur opsnuiven af en toe!
  groetjes
  Christa

 3. je bent dus in m’n geboortestad geweest, LJ
  Ikzelf ben er al jaren niet meer geweest, al ga ik er graag naartoe.
  Het eerste liedje is al geraden (had ik ook), en ik dacht misschien aan “Brussel” zelf, van Johan Verminnen?

 4. Brussel is cool (leuk gezegd hé 🙂 )
  Ik ben niet zo tuk op brownies zodus ga ik uw kwisje overslaan (omdat ik geen liedjes vind)

 5. Het 2de liedje vind ik ook niet. Niet erg want ik lust brownie niet echt. Onze hoofdstad zegt me niets en ik ben er niet graag. Toch blij dat jullie zich goed geamuseerd hebben !

 6. Al dromende meegevolgd.

  Brussels by night van de Raymond v.h. groenewoud en Brussel van Johan Verminnen

  Of joker , Brussel van Lisbeth list !

 7. Wij zijn al twee keer echt op citytrip geweest in Brussel.
  Met hotel erbij 😀 echt het gevoel of we waren in het buitenland.
  De eerste keer had M. een suite geboekt waarin we konden verdwalen. Uren hebben doorgebracht in ons eigen bubbelbad en daarna in een gezellig restaurantje ik het tafelkleed in brand stak. Good times.
  De tweede keer was met de kerstmarkt en hadden we geluk dat het hotel serieus overboekt was en dat ik dus weer een suite kreeg 😀 Gelukkig die keer niks in brand gestoken. Maar wel overgegeven in het reuzerad……

 8. The solution!!!!
  Het tweede liedje namelijk ‘Brussels by night’ van R. van het Groenewoud werd wel geraden.
  Het eerste zat verscholen in de titel, vreemd dat niemand ’t kent, ’t is nochtans van ons aller Jacques Brel, de Waal met een grote pluim voor Vlaanderen! “Bruxelles” heet ‘t, zoek zeker eens de tekst op!

Reacties zijn gesloten.