Kerstgewijze familietradities

’t Is december. De hatelijkste maand van het jaar omdat de winter, die al dreigt van in oktober, nu pas echt begint en we qua duisternishoogtepunten amper halfweg zijn. Maar daar tegenover staat gelukkiglijk de warmte en de gezelligheid van de feestdagen.
 
Met hoe meer ge thuis zijt, met hoe meer families ge moet rekening houden, en hoe meer miserie dat geeft.
Ten eerste is daar mijn ouders. Ten tweede mijn grootouders. Ten derde Vriend met zijn kinderen, Maa en de Bomma van het lief (gelukkig allemaal in ene keer). Ten vierde, tot slot, de vader van het lief en diens ouders.
En dan ben ik nog geeneens zeker of ik ten vijfde, de familie langs Mommies kant, zonder meer mag schrappen nu mijn grootmoeder door dementie is geveld en absoluut niet meer in staat is tot het organiseren van een kerstfamiliefeest, laat staan dat ze überhaupt doorheeft dat het Kerstmis ís. Maar misschien dat één van mijn toffe tantes zich geroepen voelt om sandwichkes te smeren, de traditionele ijstaart te serveren en voor iedereen goedkope prullen te kopen als cadeau.
 
Al meteen de eerste Kerst dat ik het lief mocht meetronen richting My Hometown, was het vanzelfsprekend dat kerstavond bij mijn ouders zou worden doorgebracht, zoals het de voorbije tweeëntwintig jaren traditie was. Met cadeautjes, dat spreekt.
De 25e is gereserveerd voor Deddies familie in het Grootouderlijk huis, daar valt niks aan te veranderen aangezien mijn nonkel en zijn gezin zich ook aan een strikte kerstplanning te houden hebben.
(Bij Mommies familie was het altijd de zondag na kerst te doen, wat ik nog maar 1x gedaan heb met Teamo.)
De 25e is er echter ook een familiefeest in His Hometown, want aangezien Maa geen zussen of broers heeft, wordt er jaarlijks een bijeenkomst met achterneven en oudtantes en dergelijke georganiseerd, waar ik niks voeling mee heb en waar we elk jaar onderuit gemuisd zijn door het vele blokwerk dat het lief altijd had voor zijn examens.
De 26e stranden we in His Hometown voor Maa’s verjaardag en wordt er meteen Kerst gevierd. Met nog meer cadeaus, dat spreekt.
(Waar wij het geld moeten halen voor 586 cadeautjes is nog maar de vraag. Thankgod voor eindejaarspremies en gulle bomma’s die niet veel in ruil verwachten.)
 
Ik heb geprobeerd om dit drie jaar geleden stilzwijgend vastgelegde schema te wijzigen maar familiale tradities zijn in My Hometown onverzettelijker dan de mening van de paus over condooms. Dus ook dit jaar wordt het weer overvloedig gebruik maken van het openbaar vervoer om bijna dagelijks heen en weer te pendelen tussen onze families. Of misschien krijgen we weer een witte kerst, dan kunnen we helemaal nergens naartoe tenzij met een slee of op langlaufski’s.
 
En u, hoe plant u de feestdagen door te brengen?

18 thoughts on “Kerstgewijze familietradities

 1. Kan ik u geruststellen dat we gisteren de langste nacht hebben gehad en vanaf vandaag het alleen maar op vooruit gaat. Traag dat geef ik toe… maar vooruit!

  Onze kerstplanning en die is al jaren zo?
  – Kerstavond bij mijn mama en papa. Samen met mijn grootouders langst mama’s kant. M. viert dat al tien jaar mee. 😀
  – Kerstdag maken we een lange boswandeling met de hondjes en genieten we in onze pyama van de cadeautjes en heel lekker eten.
  – Voor het eerst in 6 jaar ga ik nog eens mee naar mijn grootouders langst papa zijne kant. Enkel en alleen omdat de hubby s avonds werkt 26/12, anders zou ik niet meegaan zoals alle andere jaren.
  – 31 januari vieren we gezellig met ons tweetjes in de zetel met een gourmetje en pannenkoeken als dessert. We gaan slapen om een uur of tien want het ventje moet om vier uur naar zijn werk vertrekken.

  – 1 januari kook ik een vijf gangen diner waar we van smullen als hij eindelijk naar huis komt.

  En ergens in de eerste week van januari springen we eens binnen bij zijn ouders en zijn grootouders. Soms is het later, soms vroeger.

 2. Hier gaat het er precies wat minder georganiseerd aan toe (gelukkig eigenlijk) . Kerstavond zal sober verlopen daar mijn kinderen dit jaar naar de schoonouders gaan, met kerst komen ze naar hier net als mijn moeder. Volgend jaar is het dan omgekeerd, kerstavond hier en kerstdag bij de schoonouders. Je ziet, de regeling ligt (zonder ongelukken) voor jaren vast 🙂
  Tante’s en nonkels worden hier niet in de festiviteiten betrokken 😉

 3. Met kerstavond gaan Wim en ik naar mijn moeder, omdat het haar eerste jaar alleen is en ik het niet over mijn hart krijg iemand “alleen ” kerst te laten doorbrengen. Ze wou niet naar hier komen, maar ze wou niet.
  Kerstdag zelf gaan we bij schoonouders een pistoleke en een kaasschotel eten.
  Oudejaarsavond komen mijn schoonouders naar hier en kook ik.
  Nieuwjaarsdag even over en weer naar mijn moeder en op 2 januari het grootste hypocriete feest van het jaar, namelijk met mijn fantastische geldwolven van broers. K voel me heel slecht in hun midden.

  In elk geval fijne feesten en Alice heeft gelijk dat de dagen al terug wat langer worden. tot eind januari zal je dat wel nog niet voelen zenne, maar alle kleine beetjes helpen!

  Fijne dagen gewenst!

 4. Jij hebt inderdaad een drukke kerstplanning! Misschien dan toch maar (spreek voor mezelf he) zonder vriend verder door het leven? 😉

  Kerstavond vieren wij gewoon thuis, altijd gourmet eten en cadeautjes open doen. Mijn ouders zijn gescheiden maar op Kerstavond doen ze hun best omdat nog samen te vieren.
  Op Kerstdag moesten we vroeger altijd naar twee feesten maar dit jaar moeten we alleen naar papa zijn familie. Dat is zo’n reusachtige familie dat er niet echt iets gepland is. Iedereen is welkom in de parochiezaal en er staan belegde broodjes klaar.

  Tweede Kerstdag komt mama’s familie naar hier tegen 13u en dan is het nog tot ’s avonds lat praten, eten, praten, eten, nog meer eten, nog meer praten… Sinds een paar jaar doen ze niet meer aan cadeautjes dus ik krijg alleen op Kerstavond iets.

 5. Ik heb een hekel aan kerstmis en vooral aan de overdreven commercialisering ervan, iets wat ieder jaar erger lijkt te worden. Ik vier dan ook geen kerstmis; waarom zou ik trouwens, ik beschouw mezelf niet meer als christen/katholiek (maar misschien moet ik dan in plaats ervan het joelfeest vieren). Op kerstavond werk ik zoals al jaren op rij, ik heb met opzet geruild met een collega. En op kerstdag doe ik niks bijzonders, tenzij dat ik misschien “moet” gaan eten bij mijn ma. Met nieuwjaar heb ik evenmin iets gepland, ik denk dat ik mij op oudejaarsavond gewoon een stuk in mijn voeten ga drinken, ofwel zoals vorig jaar al om een uur of 11 ’s avonds ga slapen.

  1. Het is idd commercieel net als alle andere feestdagen. Vooral die druk om cadeautjes te móeten geven vind ik vreselijk. Maar voor mij is het op de eerste plaats een gezellig samen komen met de familie. Met oudjaar is het gewoon een reden om te feesten, iets wat ik door het jaar te weinig doe, en gezellig samen zijn met vrienden. Je maakt het zo commercieel als je zelf wil he, en je geloof heeft er eigenlijk weinig mee van doen, ik denk absoluut niet aan Jezus ofzo 😉

 6. O jawel, op kerstmis wordt de geboorte van Jezus herdacht (zijn verjaardag dus), ik vind dat een niet-christen dan ook geen kerstmis “mag” vieren. Maar goed, dat is mijn idee daarover.

  1. Mij gaat het allang niet meer daarom… Een kerststal zal je dus nooit zien in mijn huis, bijvoorbeeld. Voor mij is kerstmis niet meer met geloof verbonden, maar gewoon met gezellig samenzijn met de familie. Meer niet, maar minder ook zeker niet.

 7. Kerstmis is in vele families een traditie, en wanneer je een partner hebt moet dat vaak verdeeld worden onder de beide families. En als je kinderen krijgt, die op hun beurt een gezinnetje gaan stichten, komen daar nog meer families bij… 😉
  Wij vieren morgenavond dus bij en met m’n broer en zijn gezin, terwijl onze kids dat bij hun schoonfamilie vieren. Op Kerstdag zelf komen zij dan bij ons eten, en is het pakjestijd.

  Oudejaarsavond vieren we met een stel vrienden waarmee we dat al jaren doen, lekker gastronomisch tafelen. Dit jaar komt onze dochter en haar man en ons kersvers kleinkind Mero er ook bij, omdat hun vrienden het onverwacht lieten afweten voor die avond.
  Nieuwjaarsdag vieren we eerst bij vrienden, en daarna met de schoonfamilie allemaal herenigd, waarbij we ’s avonds kaasschotelen…

  Groetjes!

 8. Het is erg te noemen maar ik heb een kalme kerst en ben daar zo BLIJ om! Eerste kerstdag heeft mijn schoonvader een verrassing, geen idee wat…. Tweede kerstdag moet Jer werken en heb ik de tijd aan mezelf. Maar aangezien mijn moeder in Portugal zit en mijn broertje alleen is houden we een broer zus avondje bij mij thuis. Gewoon relaxed 😀

 9. Het kan nogal wat zijn hé, al die feesten. Dit jaar is het bij mij eenvoudig, ik doe gewoon wat ik zelf graag wil. Kerstavond was met vriendlief en papa. Kerstmis met de familie langs papa’s kant. En oudjaar met vriendlief. Nah, that’s it 😀

Reacties zijn gesloten.